Annons

Annons

Annons

Debatt
Insändare: Kyrkforum är inte en del av förtroendeorganisationen

Jag vill återföra den här diskussionen till det den ursprungligen handlade om: Förtroendeorganisationen i Gävle församling från årsskiftet. Utgångsläget: Församlingsråden har upphört, eftersom de tidigare församlingarna inte finns längre, skriver Boel Johansson, POSK.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Heliga trefaldighets kyrka.

Bild: Arkivbild

Annons

Svar till Roberth Krantz: När kyrkorådet beslutade att kyrkforum ska införas ingår detta i kyrkorådets arbetsordning. Det är en verksamhet som KR:s ledamöter tillsammans med församlingsledningen ska ägna sig åt. Alla intresserade församlingsbor kommer att vara välkomna till dessa stormöten i varje kyrka för information och kanske idéutbyte. Det kan bli utmärkt, i synnerhet om det blir fler kyrkoforum än två per år. Det här har vi hela tiden varit eniga om. Det behöver vi inte ha någon låtsasdiskussion om.

Annons

Annons

Men kyrkforum är församlingsverksamhet, driven av kyrkorådet. Det är inte en del av förtroendeorganisationen. Jag tar det igen: Till kyrkforum nomineras man inte. Man utses inte av kyrkofullmäktige för en mandatperiod. Man fattar inga beslut och man har inget ansvar, som man som förtroendevald kan ställas till svars för. Till kyrkforum går man bara iväg ett par timmar och har förhoppningsvis en trevlig kväll.

Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan (POSK) vill öka demokratin i Svenska kyrkan i Gävle, så att fler människor får möjlighet att ta ansvar som förtroendevalda. Därför har vi föreslagit verksamhetsråd i varje kyrka. Inte i stället för kyrkforum, utan i stället för församlingsråden och med ett större ansvarsområde än de hade.

Det är inte fel att påstå att kyrkforum kan öka demokratin i Svenska kyrkan i Gävle, eftersom alla församlingsbor är inbjudna. Men det räcker inte. Jag tror det här handlar om vilket perspektiv man har. ”Det friska gräset växer underifrån”, som Lena Mattsson inledde sitt och POSK:s förslag till ny förtroendeorganisation med. Vi vill öka demokratin!

Boel Johansson

ordförande POSK i Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan