Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Låt oss leka kyrka!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Låt oss leka påsktid i Gävle pastorat, skriver skribenten.

Bild: Catharina Hugosson

Annons

Låt oss leka kyrka. Vi låter pärmbärande pöserier leka betydelsefulla också leker vi kyrka. Vi låtsas att kanslistiska verksamhetsberättelser är vad leken går ut på. Vi gör altare av remisser och rapporter och låtsas att det är där vi håller andakt. För nu leker vi att vi glömmer allt vad vi lärt oss om vad kyrkotillhörighet går ut på.

Annons

Vi kan leka viktiga och ta fram kalendrar. Vi kan låtsas tveka om vi faktiskt har tid för påsktiden mitt bland alla våra viktiga möten och digitala sammankomster. Och om det är någon som är så dum att hen tycker sig höra ett avlägset andesus så hyssjar vi – strängt. Vi ska inte leka tro – vi ska leka kyrka så någon måtta på tossigheterna får det vara.

Annons

Om vi sedan bestämmer oss för att låta påsken infalla även i år kan vi låta någon leka demokratiskt vald styrelseperson. Hen kan då få bränna upp obsoleta församlingsprotokoll och sedan stöta askan så vi har något till askonsdagens kors på våra pannor. På skärtorsdagen kan vi sedan allihop leka församling och gemensamt klä av pärmarnas och sekinernas altare.

Några får vara präster och diakoner men dem kallar vi för anställda och ska vara förbaskat glada för att få leka med. De får prata lite vänligt klimatsmart och lagom teologiskt på någon digital sändning då och då. Men bara lite lagom ofta – leken tappar liksom fokus om de får prata för mycket. Och förresten, vill man ha mer kan man gott titta på eller lyssna till leken på någon annans gård.

Så kom. Låt oss leka påsktid i Gävle pastorat.

Anna-Karin Jonsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan