Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Har vi inte nog med hattaskar i Gävle?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Som en hattask, tycker skribenten. Illustration: Nyréns arkitektkontor.

Annons

Ytterligare en hattask – har vi inte nog med sådana i Gävle? Först Konserthuset, som har som modell en skokartong med en hattask ovanpå.

Nu får vi ett kulturhus, som haft som modell ett par hattaskar eller resväskor. Är det idétorka hos arkitekterna? Eller är det kommunansvariga som sätter stopp för kreativiteten?

Inte kommer någon att säga "Har ni sett vilket fantastiskt kulturhus de har i Gävle?". Det här är bara en påminnelse om det gamla Konsumhuset, som låg i hörnet N. Kungsgatan–Drottninggatan. Det hade också rundade hörn. Ett S-bygge. Finns för övrigt kvar till beskådande.

Annons

Annons

Borde man inte tagit in lite mer visionära arkitekter när man ska skapa Gävles byggnad nr 1? Den mest prestigefyllda byggnaden 50 år framåt och bakåt. Kallat in norska arkitekterna Snöhetta, som ritat Oslos och Umeås kulturhus, som verkligen låtit höra talas om sig.

Gävle är dåliga på nyskapande arkitektur, som sticker ut. I GD fanns en enkät, där fem personer fick nämna något hus som stack ut i Gävle. Alla var över hundra år gamla. Husen alltså.

Dock finns en någorlunda nyskapande, arkitektoniskt hus i Gävle, uppfört på senare tid, på Kungsgatan på Söder. En eloge till denna arkitekt.

Nu ska dock sägas att Konserthuset blev bra ändå och det är säkerligen den blå kakelsättningen utvändigt, som gör det hela.

Det nya Kulturhuset blir säker bra det också, trots att man kommer att se den gamla Konsumbyggnaden i det. Hoppas innehållet blir bättre än utsidans utseende. Senare i år ska Gävleborna få ge förslag till namn. Här är mitt förslag: Hattasken.

Hattasken

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan