Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Nu är Microsoft här – men det får räcka med de fyra serverhallarna

Vi har engagerat oss i frågan om Microsofts etablering i regionen. Vårt intryck är att kommunerna i Gästrikland gör allt för att tillfredsställa ett av världens rikaste företag, skriver Kari Littmarck-Sahlin och Ann-Marie Hedenskog.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kari Littmarck-Sahlin.

Bild: Anders Eklind

Annons

I USA spelade IT-jättar ut olika delstater mot varandra för bästa villkor, men en lag stoppade detta. Sverige lockade då med förnybar, fossilfri el och rejäla skattesubventioner, 97 procents rabatt på elskatten! I Sverige har sedan kommuner tävlat med varandra, påhejade av Business Sweden, en halvstatlig organisation för företagsinvesteringar. Man sa: Visa att ni är snabba, att ni är ledande.

Annons

Den 11 december 2018 fick kommunstyrelsen i Gävle information om att Microsoft skulle etablera serverhallar här, och man fick i princip skriva på vid sittande bord, det fanns ingen tid för frågor eller konsekvensbedömning. I efterhand konstaterade kommunrevisionen att det var ett felaktigt beslut, att det var en alldeles för stor affär som skulle ha gått via kommunfullmäktige. Och så här har det fortsatt, det ska gå fort!

Annons

När brunnar sinar tvingas man göra en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) och söka tillstånd hos länsstyrelsen – för den damm man redan grävt.

Vid serverhallen i Ersbo blir det tydligen dubbelt så stor effekt på dieselaggregaten som man angav från början, så nu ska det bli en MKB i efterhand även här.

Microsoft bygger ut och Vattenfall har lovat att leverera el. När Microsofts ordnade ett digitalt informationsmöte för allmänheten fanns inget utrymme för dialog, och vi fick inte svar på vår fråga: Hur mycket el kommer hallarna att förbruka när det är utbyggt, och hur påverkas elsäkerheten i Sverige och Gävleborg?

Lokalbefolkningen trängs undan av allt grävande för dammar, ledningar, byggnader. Några kan få kommunalt dricksvatten betalt av Microsoft, om man kan hålla tidsplanen. Några blir utan, och det är dom vars brunnar har sinat! Varför kör inte kommunen eller Microsoft ut dricksvatten till dom?

Har länsstyrelsen bedömt risken för terrorattentat mot Ersbo, som ligger alldeles intill vårt fjärrvärmeverk Johannes och vår TV-mast? Hur mycket subventioner har Microsoft fått? Betalar de någon skatt? Hur mycket ska kommunen behöva anpassa sig till amerikansk företagskultur? Hur går etableringen ihop med vår demokrati?

Annons

Nu är Microsoft här, men det får räcka med de fyra serverhallarna. Vi måste se vilka konsekvenser de får för Gävle och Sandviken innan Microsoft kan få bygga fler hallar.

Kari Littmarck-Sahlin

Omställning Gävle

Ann-Marie Hedenskog

Naturskyddsföreningen Gävlekretsen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan