Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Kvinnor över 74 år bör erbjudas mammografi

Vi vill bygga ett samhälle där människor får möjlighet att åldras med värdighet och därför vill vi stoppa den åldersfixering och åldersdiskriminering som existerar i samhället, även i vården. Målet är att äldre ska få möjlighet till ett aktivt liv så länge som möjligt, och bemötas med respekt, skriver Kristdemokraterna i Region Gävleborg.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jennie Forsblom, KD.

Bild: Denise Lindberg

Annons

Att ha tillgång till god, jämlik vård och omsorg är viktigt för ett så friskt åldrande som möjligt. Med tanke på den demografiska utvecklingen - att allt fler lever längre, anser Kristdemokraterna att de riktlinjer och åldersgränser som finns inom vården behöver ses över och ändras uppåt, med stöd av fortsatt forskning och studier. Detta anser även bland annat Cancerfonden och äldreorganisationer som SPF.

Annons

Annons

Den vanligaste cancerformen bland kvinnor är bröstcancer. Ungefär var femte kvinna som får bröstcancer är över 74 år men Socialstyrelsen rekommenderar endast mammografi för kvinnor i åldersspannet 40-74 år.

Redan för fem år sedan föreslog Kristdemokraterna i en motion att Region Gävleborg skulle utreda en höjning av gränsen för mammografi till kvinnor, vilken tyvärr avslogs. Kristdemokraterna ser gärna att fler åldersgränser än mammografi ändras uppåt i framtiden, exempelvis bör kvinnor över 64 år screenas med cellprov och HPV-test för att tidigare upptäcka livmoderhalscancer.

I Region Norrbotten har man tagit ett beslut att från och med i år erbjuda och kalla kvinnor till mammografi ända upp till 80 år, trots motstånd från vissa håll. Motståndare till mammografi i högre åldrar hävdar att det inte finns tillräckligt stöd, evidens till nyttan av screening över 74 år, och att det inte är bra att det är olika villkor i olika regioner. Olika villkor i olika regioner - det är sedan länge ett faktum. Detta vill vårt parti ändra på!

Tidig upptäckt av cancer och andra sjukdomar räddar liv!

Kristdemokraterna Region Gävleborg

Jennie Forsblom

Peter Åkerström

Lili André

Lars Österberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan