Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kulturhusdebatten i Gävle

Debatt: Skisserna visar inte det flaggskepp som utlovats

Tomas Attorps och Gunnar Lidfeldt önskar i en debattartikel ett nytt förslag från Nyréns arkitektkontor med "en mer artikulerad och djärvare fasadarkitektur".

Debattörerna önskar en djärvare fasad. Bild: Nyréns arkitektkontor

Annons

Låt oss först berömma intentionen att riva hela den nuvarande biblioteksbyggnaden. Länge verkade kommunen vilja behålla den ursprungliga hallen i nordöstra hörnet, en tanke som vi protesterade mot (se artikel i GD 28/9 2019). De runda hörnen i den nu presenterade byggnadsskissen från Nyréns arkitektkontor och den lägre takhöjden mot Gamla Gefle får byggnaden att mjukt smälta in i staden.

Annons

Problemet är, som vi ser det, den släta och intetsägande fasaden.

Annons

I svar på vår artikel anförde Jörgen Edsvik (GD 30/9 2019) som talesman för kommunens politiska ledning att ”Gävle förtjänar ett flaggskepp mitt i staden som hjälper till att knyta ihop norra och södra Gävle med årummet”. Stadsarkitekt Helena Tallius Myhrman använde i ett inlägg (GD 6/10 2019) ord som ”märkesbyggnad” och ”ett landmärke i stadsbilden”. Enligt vår mening når inte byggnadsskissen upp till de visionerna.

Vi efterlyste en arkitekttävling. ”Först då idéer med olika infallsvinklar och synsätt bryts mot varandra, kan vi få en slutprodukt av högsta kvalitet.” Kommunen gjorde ett annat val och anlitade ett välrenommerat arkitektkontor.

Nu föreslår vi att kommunen anmodar arkitektbyrån att presentera förslag med en mer artikulerad och djärvare fasadarkitektur, framför allt mot Slottstorget, och med motsvarande färgsättning, som sammantaget skulle kunna svara mot epitetet ”märkesbyggnad”.

Särskilt entrépartiet behöver utformas tydligare. Vi ser gärna att huset byggs i trä, miljövänligt och tidsenligt. Vi delar kommunens uppfattning att det är angeläget att byggnadsarbetena påbörjas under denna mandatperiod.

Gunnar Lidfeldt

Tomas Attorps

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy