Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: En dumsnål inställning till de anställda från Vårdföretagarna

Vi kan konstatera att det inte vore mer än rätt att vård-och omsorgspersonal som jobbar för en privat arbetsgivare också får uppskattning som sina kollegor i kommuner och regioner, skriver Kommunal Mitt Gästrikland.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lena Broman är en av undertecknarna.

Bild: Anders Eklind

Annons

Välfärdens medarbetare i Gästrikland har tagit stort ansvar och gjort betydande insatser under en mycket svår tid. I förhandlingarna med SKR kunde Kommunal övertyga SKR att medarbetarna skulle belönas för sitt arbete under coronapandemin. Därför innehöll kollektivavtalet med SKR ett engångsbelopp på 5 500 kronor.

I de centrala förhandlingarna med Vårdföretagarna fanns det inte en tillstymmelse till någon sådan insikt. Att folk har gått ut på balkonger och applåderat, att det har varit stödgalor på TV för välfärdsarbetarna verkar ha gått Vårdföretagarna förbi. Om det är någon gång man ska satsa på yrkesutbildade proffs i välfärden, så är det nu.

Annons

Annons

I stället krävde Vårdföretagarna att medlemmarna i Kommunal skulle betala sina löneökningar med villkorsförsämringar. Det är en dumsnål inställning till de viktiga arbeten deras anställda utför.

I kontrast kan man konstatera att när det går bra och företagen gör vinst är man inte sen med att dela ut bonusar till ledande personer. Men när deras anställda har tagit Sverige genom en av modern tids svåraste tider så stänger man plånboken.

Kommunal hindrar ingen arbetsgivare att visa att deras medarbetare är viktiga och utför Sveriges viktigaste jobb. Att inte premiera medlemmarna i Kommunal som har tagit Sverige genom pandemin är kortsiktigt tänkt. Nu har vårdföretagen i lokala förhandlingar med Kommunal i Gästrikland möjlighet att visa att de vill satsa på sin personal. Nu kan ni visa att ni är ansvarstagande arbetsgivare som inte vill konkurrera med dumpade löner och sämre villkor.

Sektionsordföranden i Kommunal Mitt Gästrikland

Hanna Romin, Gävle

Anki Larsson, Region Gävleborg

Lena Broman, Västra Gästrikland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan