Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Feminismen måste gå längre, mycket längre!

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Generationer av modiga kvinnor har tagit strid för det som vi idag ser som en självklarhet. Kvinnlig rösträtt, fri abort, barnomsorg och en naturlig plats på arbetsmarknaden kom inte till av sig självt – och inte utan motstånd. Det gör inte nutidens feministiska segrar heller, skriver Therese Metz och Emanuel Hort, MP

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Therese Metz och Emanuel Hort, MP

Bild: Arkivbild

Annons

För i ett av världens mest jämställda länder mördas kvinnor fortfarande av närstående män. Flickor lever under hedersrelaterat förtryck och våld. Kvinnor får sämre vård än män och kvinnodominerade yrken präglas ofta av både låga löner och en oerhört tuff arbetsmiljö.

Den högernationalistiska våg som sveper över delar av världen jobbar hårt för att inskränka kvinnors rättigheter. Det påminner oss smärtsamt om att inga historiska segrar är garanterade en gång för alla, och att kampen inte är över förrän vi nått hela vägen fram till ett verkligt jämställt samhälle.

Plötsligt diskuteras återigen rätten till fri abort i länder alldeles nära oss, Sverigedemokraternas främste (man) i Europaparlamentet hänger sig åt sexuella trakasserier och andra partier vill se en konservativ “högerfeminism” med utgångspunkt i traditionella, begränsande, könsroller.

Annons

Annons

Låt oss slå fast – feminismen behöver inte urholkas, den behöver stärkas. För att driva jämställdhetsarbetet framåt har Miljöpartiet i regeringen därför drivit igenom en samtyckeslag, prioriterat bistånd som gynnar kvinnor i fattiga länder, stärkt stödet till kvinnojourer, reserverat en tredje månad åt vardera förälder i föräldrapenningen, möjliggjort skärpta straff för brott med hedersmotiv och dessutom sett till så att de mest utsatta pensionärerna, som ofta är kvinnor, får mer pengar i plånboken.

I majoritetssamarbetet i Gävle driver vi på för satsningar på de yrkesgrupper som har de tuffast och som är kvinnodominerade - bättre villkor och fler anställda i äldreomsorgen är en viktig jämställdhetssatsning!

På Miljöpartiets initiativ är det också en utredning på väg fram om hur kommunen ytterligare kan förstärka det våldspreventiva arbetet mot målet att bli en kommun fri från våld både i nära relationer och i offentliga miljöer. Våld, såväl psykiskt som fysiskt, får aldrig accepteras eller normaliseras.

En särskilt viktig del i det arbetet bedrivs av kvinnojouren Blåklockan och krismottagningen Stickan, två aktörer som vi inom majoriteten valt att sluta särskilda avtal med för att stärka upp samarbetet och de långsiktiga förutsättningarna ytterligare. Vi vill också se ett arbete mellan alla större arbetsgivare i Gävle för att särskilt fokusera på hur vi tillsammans kan verka för att utjämna skillnaderna i villkor mellan könen. Där hoppas vi fler vill samverka med oss!

Annons

Annons

Nej, feminismen har inte gått för långt. Det finns mycket kvar att göra. Men medan vi och andra med oss gör vad vi kan för att ta kampen vidare finns det andra som står vid sidan av och inte har annat än slapp kritik att komma med, eller i värsta fall direkt motstånd mot viktiga jämställdhetsreformer.

Därför behövs också du i kampen för ett mer jämställt och rättvist samhälle! På hemmaplan, på din arbetsplats, i din förening, eller i ett politiskt parti. Välkommen! 

Therese Metz, MP

kommunalråd

Emanuel Hort, MP

ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan