Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Tänder ska inte vara en klass- och jämställdhetsfråga!

Internationella kvinnodagen är inte en dag vi firar – det är en dag vi uppmärksammar. Syftet med dagen är att lyfta de mänskliga rättigheterna som borde vara självklara för alla, och visa på allt vi behöver göra för att nå fram till ett jämställt samhälle, skriver Lena Broman och Lena Erixon, Kommunal.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lena Broman.

Bild: Anders Eklind

Annons

Vi har valt att lyfta fram att tänder inte ska vara en klassfråga i en välfärd. Alla ska ha råd med bra tandvård i Sverige! Vi vill se en kraftfull handlingsplan gällande tandvården. Ska bara de rikaste ha bra tänder?

Tandvården är idag en klassfråga i vårt land där de med lägre inkomst inte alltid har råd med tandläkarbesök ─ och de med lägst lön är kvinnor. I Kommunal är cirka 77 procent av medlemmarna kvinnor som alla jobbar inom välfärdens viktiga arbeten, exempelvis inom vård, omsorg och skola. Yrken som är så ovärderliga, men där trygga anställningar och heltid som norm ofta saknas.

Annons

Annons

Man kan ställa sig frågan varför är det viktigt med en god tandvård? Att ha en god munhälsa är viktigt för såväl livskvalitet och självkänsla. Det handlar om att ha en god tuggförmåga för att effektivt kunna tillgodogöra sig kosten. Tänder har också en stor betydelse för att kunna tala och därmed kommunicera med andra människor. Tänderna utgör även en viktig del av utseendet, god psykisk hälsa och att inte hamna i kroniska sjukdomar.

Därför tycker vi att alla ska ha möjlighet att underhålla och laga sina tänder, oavsett vad man har för inkomst eller bakgrund, och att kostnader för tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet.

Lena Broman

ordförande Kommunal Mitt Västra Gästrikland

Lena Erixon

ordförande Kommunals S-fackklubb i Sandviken

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan