Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: I själva verket är SKB:s lösning för kärnavfallet starkt ifrågasatt

Lösningen är fortsatt snabb utbyggnad av billig vindkraft. Sverige är ju gynnat av en mycket lång kust. Även solkraften kan bli ett bra tillskott till vår energimix där vattenkraften fortsatt är basen, skriver Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, MP.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, MP.

Bild: Privat

Annons

Moderatpolitikerna Hjälmered och Backman fortsätter i länets tidningar att sprida dimridåer omkring kärnkraften i Sverige. Driften är fossilfri, men man undanhåller att koldioxidutsläppen är betydande vid brytning av uranmalm, anrikning och slutförvar.

Det är flera decennier sedan Sverige slutade att producera el med fossila bränslen. Självfallet är det också uteslutet i framtiden – inte minst med tanke på klimatmålen i Parisavtalet.

Annons

Annons

Det är beklagligt att högerpartierna i Sverige är så blinda för vad som sker inom energisektorn i Sverige och omvärlden.

Samtidigt som vi avvecklar vår kärnkraft har vi ju ökat vår nettoexport av förnybar el. Vid tillfällig effektbrist importerar vi framför allt vattenkraftsel från Norge. Importen av kolkraftsel är i det närmaste försumbar. På många håll i världen konkurreras kolkraften ut av betydligt billigare förnybar energi.

Vi kan i Sverige bli mycket bättre på energihushållning, men trots det kommer elanvändningen högst sannolikt att öka i samband med elektrifiering av stålindustrin då kol skall ersättas med vätgas. För att nå klimatmålen blir det också nödvändigt med elektrifiering av transportsektorn.

Lösningen är fortsatt snabb utbyggnad av billig vindkraft. Sverige är ju gynnat av en mycket lång kust. Även solkraften kan bli ett bra tillskott till vår energimix där vattenkraften fortsatt är basen.

Sorglöst påstår Hjälmered och Backman att slutförvaret av kärnbränsle är löst och bara väntar på regeringens godkännande. I själva verket är SKB:s lösning starkt ifrågasatt. Om den trots allt kommer att godkännas förtiger man att det kommer att ta minst tio kanske 20 eller 30 år innan slutförvaret i Forsmark är byggt och redo att ta emot det utbrända kärnbränslet.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, MP

medlem i Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan