Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Chefredaktören: Därför vågar inte jag avvakta och se om klimatförnekarna har rätt

Klimatet har förändrats redan. Så har vi något alternativ till att lyssna på vetenskapen inför framtiden?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Chefredaktör och ansvarig utgivare på Gefle Dagblad

Bild: Anna Höglund

Annons

Gefle Dagblad skriver om vår gemensamma historia. Och nu har vi slagit klorna i klimatförändringarna. Vi granskar utsläppens pris här i Gästrikland i en ny artikelserie.

Klimatet har blivit en kontroversiell fråga, där många lutar sig mot den vetenskap och de klimatmodeller som ligger bakom FN:s rapporter framtagna av FN:s klimatpanel IPCC. Andra, ofta kallade klimatförnekare, tror inte på just den vetenskapen och menar att klimatförändringarna har andra orsaker, till exempel en naturlig variation av vädret.

Ja, för oavsett vad man tror på har ju klimatet redan ändrats. Och oavsett vad man tror är det ett faktum att det som nu sker är det som också förväntas hända enligt forskarnas modeller av hur koldioxidutsläppen påverkar klimatet.

Annons

Det är alltså ingen vag framtid, det pågår. Det har blivit varmare här i Gästrikland, det har blivit snöfattigare, insekter som förr inte trivdes så långt norrut har nu flyttat till våra breddgrader och isarna vid Nordpolen smälter i skrämmande takt.

Annons

Och skogen påverkas. Granbarkborren, som snabbt dödar träden, har angripit granar på Paulina Lingers ägor (läs om henne i vår artikelserie). Det behöver inte bero på klimatförändringarna, men angreppen har skett i ökad omfattning.

Och om all den kvalitetsgranskade forskning, som publicerats i stora internationella vetenskapliga tidskrifter och som ligger bakom FN:s klimatpanels analyser, stämmer – så är ökade skadedjursangrepp i våra skogar precis vad som förväntas hända som en följd av koldioxidutsläppen.

Enligt de analyser vetenskapsmän och FN och mängder av regeringar ställt sig bakom så innebär våra koldioxidutsläpp att framtiden blir värre. Om vi inte lyckas stoppa värmeutvecklingen i tid blir konsekvenserna närmast ofattbart stora, enligt IPCC:s scenarier. Vi kommer att se klimatflyktingar från överhettade regioner, här hos oss kommer skogarna brinna oftare – som i Hälsingland 2018. Vi kommer få brist på bra dricksvatten heta somrar, fodret kommer att tryta, översvämningarna blir fler, havsnivåerna höjs.

Det är svårt att ta till sig och domedagsprofetior har visat sig vara fel förr.

Annons

Men de som kommit fram till detta vet att det kostar på att göra något åt saken. Precis som med pandemin finns inte så många vinnare, rent krasst ekonomiskt, på åtgärdsplanerna. Jo, i klimatets fall finns ju förstås en del innovativa företagare, men för de flesta av oss, både på företagsnivå och i samhället, kostar det ju på. Vi vill inte tro på det.

Annons

Jag erkänner att jag har stark tilltro till vetenskap. Min far satt i Vetenskapsakademien och jag är uppväxt med samtal om forskning till frukosten. Jag vet därför också att forskare sällan är tvärsäkra på sin sak. De tror på resultaten tills motsatsen är bevisad. Och i dag säger vetenskapsläget att vi går mot en klimatkatastrof. Majoriteten tunga vetenskapsmän står bakom det. Och som vanlig dödlig säger jag då: vi kan inte avvakta och se, för då kan det vara för sent.

Annons

Annons

Till toppen av sidan