Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kulturhusdebatten i Gävle

Debatt: I kulturhuset vill jag ha en rustkammare för själen

Gösta Carlestam fortsätter debatten om det kulturhus/bibliotek som ska byggas i Gävle.

Gösta Carlestam skriver i en debattartikel om förhoppningarna på det nya kulturhuset/biblioteket. Bild: Nyréns arkitektkontor

Annons

Huset kommer få en mycket viktig roll i staden – inte med högljudd retorik utan med fokus på ett långsiktigt tänkande.

Jag vill inte ha en låda i glas som skall sätta Gävle på kartan och är glad att diskussionen synes röra sig framåt efter så många år med ett konkret förslag. Själv önskar jag mig en rustkammare för själen.

Vi kan nu förhålla oss till den skiss från Nyréns arkitektkontor på vårt KB hus som publicerats i GD 20 februari och diskuterats den 5 mars av Tomas Attorps och Gunnar Lidfeldt i en artikel. De önskar en djärvare fasad som kännetecknar en märkesbyggnad.

Carl Nyréns kontor är känt för många vackra hus genom åren, till exempel Länsstyrelsen i Gävle. Här kan vi se en slags måttlighet och omsorg om formerna och proportionerna. Det är värdefullt enligt mig.

Annons

Man kan undra vad arkitektkontoret fått för instruktioner och restriktioner utöver de formella i bygglagens mening? Nya innovationer för att hantera klimatutmaningarna är välkomna. Kontoret har ett brett register och har studerat vad hållbarhet innebär i praktiken.

Annons

Jag har stora förväntningar på att få se detta omsatt i den nya byggnaden. Hoppas att det blir mycket trä i det kommande huset. Den rundade formen kan vara rätt och gör alla sidor attraktiva. Vi har ju erfarenhet av vårt Konserthus och våra Gasklockor. Här närmar vi oss urhuset Pantheon, ett hus för alla gudar, och därmed ett hus för alla böcker. Och en solitär att lägga märke till i vår vardag.

De bilder jag nu sett i GD ger mig för litet underlag för att göra en mer grundlig bedömning. Jag önskar se hela planlösningen och gärna en konkret modell.

Jag hoppas således att man gör något som är i Carl Nyréns anda som ger huset en attraktivitet för alla som söker sig till denna stadens verkliga mittpunkt.

Främst hoppas jag att det blir en tydlig entré som drar mig in i huset för att låna böcker, höra föredrag och läsa tidningar. Jag vill möta vänner där och fika. När jag så sugs in i huset vill jag att det öppnar sig mot rymden och att jag lätt kan se Gavleåns vatten utanför. Det vore bra om man kunde stänga av biltrafiken så att vi får kontakt med grönytan väster om huset där Moores skulptur står. Här vill jag se en vinterträdgård som inspirerar i mörkret. Här finns en ny arkitektuppgift att lösa.

Jag hoppas således att man gör något som är i Carl Nyréns anda som ger huset en attraktivitet för alla som söker sig till denna stadens verkliga mittpunkt. Ett riktigt origo i stadens koordinatsystem som kommer att fungera som en generator för hela Gävles kulturliv.

Gösta Carlestam

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy