Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Mitt hem är inte min borg längre

Bostadsinbrott är ett av de brott som flest oroar sig för. Kränkningen det innebär att någon brutit sig in i det egna hemmet och rotat runt bland ägodelar måste tas på större allvar. Många som utsatts för inbrott påverkas under lång tid. De upplever rädsla, otrygghet och en känsla av att inte vara trygga i sitt eget hem. En del tvingas rent av flytta. Mitt hem är min borg, stämmer inte längre, skriver Kristdemokraterna.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lars Österberg, KD.

Bild: Roxanne Nilsson

Annons

Att dubbla minimistraffet är därför en viktig markering. Straffet ska helt enkelt stå i bättre proportion till brottets allvar och till den kränkning som det innebär för brottsoffren. Den nya lagen gäller sedan 1 mars i år. Det kommer medföra att fler döms till fängelse och därmed fler medlemmar i kringresande stöldligor som kan utvisas efter avtjänat straff.

Annons

Att den här regeringen dröjer med att genomföra vad som krävs, och det riksdagen beslutat, märks inte minst i frågan om bostadsinbrott.

Annons

KD har drivit skärpta straff för bostadsinbrott länge. Och vid fyra tillfällen har vi samlat en majoritet i riksdagen och beslutat att minimistraffet ska skärpas från sex månader till ett år. Tyvärr har den rödgröna regeringen vaknat upp alltför sent. Först nu har den levererat på riksdagens krav.

Skärpta straff är viktigt för att öka kostnaden för att begå brott. Men för att minska inbrotten och att fler brott ska klaras upp behövs fler åtgärder. Det krävs en kraftfull förstärkning på svensk polis. KD:s krav på 10 000 fler poliser och satsningar på att öka lönen för poliser i kärnverksamheten gör det möjligt.

Ett annat viktigt sätt för att öka tryggheten och förebygga inbrott är ett starkt civilsamhälle. Ett samhälle där man bryr sig om varandra, tar ett gemensamt ansvar och hjälps åt att hålla uppsikt över varandras bostäder och närområdet minskar brottsligheten och ökar tryggheten.

Att straffskärpningen nu kommit på plats är välkommet. Men vi fortsätter driva på för att öka tryggheten och minska risken för att bli utsatt för inbrott i sitt hem.

Kristdemokraterna

Andreas Carlson

riksdagsledamot och vice ordförande i justitieutskottet

Jan Myléus

kommunalråd i opposition, Gävle

Lars Österberg

regionpolitiker, Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan