Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Det brinner i knutarna – vi har inte råd att förlora våra företagare

Coronapandemin har tagit Sverige i sitt grepp. Vi är alla på det klara med att människors liv och hälsa är den största och viktigaste prioriteringen, skriver Centerpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Marit Rempling, C, är en av undertecknarna.

Bild: Niklas Sundin

Annons

Det märks inte minst i vården, där personalen dagligen kämpar med att hantera effekterna av viruset. Hur svåra och tuffa restriktionerna än tycks vara så är de också självklara. Alla måste vi hjälpas åt för att övervinna denna pandemi och alla kommer vi behöva göra uppoffringar.

Samtidigt behöver vi hjälpas åt och säkerställa att konsekvenserna av de vidtagna åtgärderna inte blir så hårda att vi lägger krokben för oss själva. När vi väl tagit oss igenom pandemin behöver vi fortsatt ha en plattform att utgå ifrån och en framtid att bygga vidare på. Men just nu är vi på väg att slå ut en stor och viktig del av vårt näringsliv och därmed försvåra återhämtningen avsevärt. Detta märks runt om i Sverige, i alla våra kommuner.

Annons

Varje dag möter vi företagare som driver restauranger och caféer som har förlorat 70 till 80 procent av sin omsättning jämfört med 2019. De beskriver en vardag fylld av vånda och oro, vilket gjort att många börjat stänga igen. Detta är djupt oroande.

Annons

Vi förstår att regeringen vidtar kraftfulla åtgärder för att minska smittspridningen. Däremot har vi ingen förståelse för att regeringen i praktiken belägger en hel bransch med näringsförbud, med alkohollagen som verktyg, utan att ersätta företagen för de förluster som medföljer.

Många tog sig igenom den första vågen av covid-19 genom att köra reserverna i botten, men nu är dessa tömda. Dominoeffekten av att många restauranger och krögare tvingas slå igen kommer slå hårt i många led. Detta måste förhindras till varje pris.

Småföretagare är inget som växer på träd. Livsverk som gått i konkurs återuppbyggs inte i en handvändning, privatekonomier som gått i kras kan inte återhämta sig i ett nafs.

Ett företag som ligger i skuld hos både bank, Skatteverket, hyresvärd och leverantörer har små möjligheter att ta in nytt kapital eller beviljas anstånd med betalningar. De står med andra ord dåligt rustade när pandemin är över och ekonomin ska gå igång på riktigt igen. Nu behöver vi alla hjälpas åt.

Vi är dock inga passiva bisittare, vi har också gjort vår hemläxa. Centerpartiet är med och styr i fler än 200 av landets kommuner. Under pandemins framfart har vi gjort allt i vår makt för att stötta och hjälpa vårt lokala näringsliv runtom i Sverige, trots knappa resurser.

Vi har sett över avgifter, givit anstånd på fakturor, effektiviserat processer för markupplåtelser, stöttat krisdrabbade företagare genom inköp av gåvor, utökat vår rådgivning, kallat till samverkansmöten med företagare, Handelskammaren, Almi, Arbetsförmedlingen, regionerna och fastighetsägare.

Annons

Annons

Alla behöver ta sitt ansvar för utvecklingen framåt. Vi uppmanar därför regeringen att tillsammans med statliga myndigheter, regioner och kommuner ta ansvar för företagen och välfärden. Regeringen måste nu säkerställa att samtliga stöd och ersättningar som man beslutat om betalas ut omgående.

Vi i kommunerna har inte råd att förlora våra företagare, vi har inte råd med en långsam hantering som leder till att en hel näring slås ut. Tillsammans kan vi vända den negativa utvecklingen, men det bygger på att båda parter agerar. I gengäld lovar vi att fortsätta vårt arbete med att underlätta för företagarna i ett ännu högre tempo.

Det brinner i knutarna nu!

Centerpartiet

Magnus Svensson

regionråd Gävleborg

Marit Rempling

gruppledare i Ockelbo

John-Erik Jansson

kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn

Caroline Schmidt

oppositionsråd Hudiksvall 

Erik Holmestig

kommunalråd i Gävle

Muharrem Demirok

ordförande för Centerpartiets kommunala sektion

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy