Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ockelbo kan koppla fler utbildningar till Wij trädgårdars verksamhet

Vi hör till dem som vill se fler nya jobb i Ockelbo i företag som erbjuder hälsosamma och utvecklande arbetsplatser och drivs hållbart, skriver Niels Hebert, MP.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bilden togs när 16 nya elever startade sin trädgårdsutbildning på Wij Trädgårdar i februari.

Bild: Privat

Annons

Ibland behöver vi tänka i två hastigheter. Nya jobb kan dyka upp snabbt. Men nya jobb kräver utbildning och kunskap, eftersom vi lever i ett kunskapssamhälle. Att utveckla kunskaper tar tid och kräver långsiktig planering.

Invånarna i Gävleborg har den lägsta utbildningsnivån i landet och Ockelbo hör till de kommuner i länet där utbildningsnivån är lägst. Det är oroande med tanke på behovet av nya jobb. Det är lätt att inse att utbildning har strategisk betydelse för Ockelbos framtid.

Annons

Annons

Hur skapar vi en utbildningstradition i en kommun där den är svag?

Vi tror att det är klokt att börja med de resurser som finns i Ockelbo med omnejd. Trädgårdsutbildningen på Wij, som drivs i samverkan med Bollnäs folkhögskola, har blivit en stor framgång. Antalet sökande är stadigt fler än antalet utbildningsplatser.

Vi anser att Ockelbo kan koppla fler utbildningar till Wij trädgårdars verksamhet, exempelvis inom gröna näringar, som är många och där efterfrågan på arbetskraft väntas vara stabil, t. En annan utbildning som anknyter till Wij trädgårdar är biodling. Vi tror att utbildningar som ligger nära varandra kan ge fler infallsvinklar och därmed gynna både deltagare/studenter och anställda.

Under lång tid har frågan om att lokalisera grön rehabilitering till Wij trädgårdar diskuterats. Behovet av terapiträdgårdar för läkning, habilitering och rehabilitering ökar. Vi tänker oss att uppbyggnaden av grön rehab med Regionens stöd kan utveckla kompetens så att andra kan lära av Ockelbo.

Ekoturismen är förhållandevis väl utvecklad i Ockelbo med omnejd. Varför inte använda kunskaperna även till att forma utbildningar?

I Ockelbo finns tradition och kunnande inom verkstadsindustrin. Det är en bransch under snabb omställning där utbildning blir allt nödvändigare och praktikplatser på företagen kan utvecklas. Inom trä och träteknik finns god kompetens i Ockelbo. Byggnadsvård är ett hett ämne. God kunskap finns också inom djurvård, grönsaksodling och skogsvård.

Annons

Annons

Miljöpartiet vill att kommunen analyserar möjligheter att etablera utbildningar i samverkan med olika huvudmän (till exempel yrkeshögskola, folkhögskola, högskola) som kan etableras och utvecklas i Ockelbo.

Fler utbildningar kan skapa en positiv miljö för kunskap och inspirera fler kommuninvånare att utbilda sig – och är av strategisk betydelse för Ockelbos långsiktiga utveckling.

Niels Hebert

Miljöpartiet i Ockelbo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan