Annons

Annons

Annons

Rocken i Gävle: Musiknostalgi

Jean d'Arc var Gästriklands absolut första och nästan enda synthband – det gör tonårspionjärerna 40 år efter starten

Synthen fick aldrig något genomslag i rockbastionerna Gävle och Sandviken. Men det fanns ett undantag: När tonåringarna i Jean d'Arc startade 1981 var de Gästriklands första synthpopgrupp. 1984 lade de ner och har sedan inte setts samtidigt på 35 år. Det såg tidningen till att ändra på. Vad blev det av de fem tonårsgrabbarna från Sandviken?

Text

13 november 1982: Sandvikenbandet Jean D'arc. Från vänster: Jonas Borgardt, solosynth, Roine (i dag Rojne) Eriksson, sång, Tony Bergström, stråkmaskin, Conny Persson, trummor (sedermera även digitala sådana) och Patrik Fredriksson, bassynth. En lite märklig sak med bilden är att det går att tolka den som att det var "stråkmaskinisten" Tony Bergström som var frontman och sjunger för att han står i mitten och gör en ganska kaxig pose. Men det var alltså Rojne Eriksson som sjöng. Den här bilden ingick i en artikel i Gefle dagblad med rubriken "Inget ploppande med Jean d'Arc".

Bild: Arkivbild

Annons

Om Sandvikenbandet Jean d'Arc finns inte mycket skrivet mer än att de omnämns i boken "Bång - Boken om Back Beat Bolaget" från 2018. Det var också så undertecknads intresse väcktes. Att Gästrikland överhuvudtaget hade haft en synthpopgrupp på 80-talet var nyheter för honom. Allt pekade på att de var först, men också i princip ensamma i ett hav av rockband av olika slag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan