Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Att ta ansvar för bostadsproblemen är rätt – men HSB gör inte alltid rätt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenten har synpunkter på HSB, bland annat bostäderna på Gävle Strand.

Bild: Markus Boberg

Annons

I Gefle Dagblad den 9 mars kan vi läsa en debattartikel, under rubriken “Staten måste ta större ansvar för bostadsproblemen” av Anders Wallner, vice vd för HSB södra Norrland och Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Där framförs innehållet HSB:s rapport “Kommunpolitiken och bostadsförsörjningen”. Sammanfattningsvis kan man säga att HSB pekar på bristerna i den svenska bostadspolitiken, både lokalt och på riksnivå.

HSB framför en mängd olika förslag till förbättringar i bostadspolitiken främst för bostadsutvecklare, men även för ungdomars och seniorers möjligheter att ta sig in på bostadsmarknaden och underlättande av bostadsbyte när man blir lite äldre. Gott så, allt detta behöver säkert ses över.

Annons

Men, HSB måste sopa rent framför egen dörr och ta rätt på sina egna bostadsproblem. HSB är inte alltid en bostadsutvecklare och bostadsbyggare som gör allting rätt och tar till vara sina bostadsköpares och hyresgästers intressen. Inte heller bygger de de mest estetiska husen.

Annons

Vi har exempel på detta i Gävle. Bredvid Godisfabriken (före detta Läkerol industriområde på Brynäs) byggde HSB två grå hus som blev omdiskuterade för bland annat sitt fula utseende.

På Gävle Strand finns det flera bostadsrättsföreningar som haft synpunkter på kavlitén i de hus och lägenheter de köpt av HSB. Allt har inte levererats enligt de avtal som finns mellan HSB och bostadsrättsföreningar. Besiktningspunkter har inte åtgärdats trots att år har gått från att besiktningspunkterna har dokumenterats i besiktningsprotokoll. Det är också tveksamt om HSB har följt gällande bygglov och detaljplan för området när de byggt på Gävle Strand.

Anders Wallner och Anders Lago skriver i slutet på sin artikel “Vi efterlyser också mer dialog med oss lokala bostadsutvecklare kring exempelvis detaljplan- och bygglovsprocesser. I slutändan behöver alla inblandade aktörer samverka.”

Visst är det viktigt att samverka. Men, var finns samverkan med de boende som köpt lägenheter som HSB byggt? Många föreningar och enskilda medlemmar anser att HSB har bemött deras synpunkter på brister med långsam hantering, brist på förståelse och en ovilja att rätta till fel och brister.

Vi som bor i HSB-hus är medlemmar i en kooperativ förening som har sitt ursprung 1923 då första HSB-föreningen startade i Sverige. HSB har en historia av att vara en pålitlig bostadsbyggare, som värnar sina medlemmars intressen.

Tyvärr konstaterar vi i dag att denna pålitlighet inte alltid är så bra som den har varit tidigare. Hur kan vi komma till rätta med det? Vad sägs om samverkan med de boende?

HSB medlem på Gävle Strand

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy