Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ska vi låta Ygeman sno Norrlands el?

De senaste månaderna har det debatterats om Sverige har elbrist eller inte. Den frågan kan skäras på längden eller tvären – men faktum är att det alltför ofta saknas tillräckligt med el vid rätt tillfälle som lett till att företag i södra Sverige behövt stoppa produktion och expansionsplaner, skriver Kristdemokraterna.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lili André, KD.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Denna bristsituation beror till stor del på den förtida avvecklingen av kärnkraften och inte minst avvecklingen av Ringhals 1 och 2. Det har märkts denna kalla vindstilla vinter. Elpriserna har skjutit i höjden. Industrin har fått stoppa produktionen. Tysk och polsk kolkraft har fått fylla luckorna i vår egna elproduktion. För att denna situation inte ska bli vardag under vintrarna kommer ny kärnkraft behövas.

Regeringen och Anders Ygeman har dock en annan plan. De vill ta norrlänningarnas el och skicka ner söderut. Ygeman är som en omvänd Robin Hood som tar el från Norrland för att ge till Stockholm.

Sverige är indelat i fyra så kallade elområden. Två i Norrland och två i södra Sverige. Varje elområde har sitt eget elpris utifrån hur mycket som produceras där och hur stor kapacitet det finns för att ”exportera” el till andra områden. Eftersom produktionen är hög i Norrland (av både vatten och vindkraft) men exportkapaciteten begränsad så är elpriset också mycket lägre i norr än i söder.

Annons

Annons

Det här är bra för hushållen i de norra delarna av landet som därmed får lägre elpriser. Men det är också bra för den norrländska industrin som på detta sätt får tillgång till en stor konkurrensfördel i form av billig el. I den omställning som nu sker till ett fossilfritt samhälle är denna konkurrensfördel på väg att bli en konkurrens-knockout! För motorn i denna omställning är att elektrifiera – att ställa om till exempel produktion från att drivas på kol och olja till att drivas på el.

Allt fler företag intresserar sig för att etablera sig eller öka sina investeringar i Norrland tack vare tillgången på prisvärd el. Enligt en rapport från Region Västerbotten och Region Norrbotten kommer de elintensiva industriinvesteringarna som sker innebära att överskottet förbrukas i betydligt högre grad av Norrland själva. Expansionen förväntas vara så intensiv att Norrlands elproduktion kommer vara helt intecknad för egen förbrukning inom några år.

Norrlands ljusa framtid förmörkas dock av att Anders Ygemans skugga. Hans lösning på elbristen i södra Sverige är nämligen att utöka exportkapaciteten från norr. Han ska helt enkelt ta den el som ger Norrlands så goda framtidsutsikter och överföra den till södra Sverige.

Men lösningen på elbristen i Södra Sverige behöver inte vara på bekostnad av norra delarna av Sverige. Genom att ny kärnkraft byggs i södra Sverige kan vi både få se ett industrimirakel i Norrland och klara elbehovet i syd. Det vore en lösning som får hela Sverige att leva och utvecklas.

Kristdemokraterna

Ebba Busch

partiledare

Camilla Brodin

energipolitisk talesperson

Lili André

partistyrelsen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan