Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Värna det kustnära fisket i Östersjön

Det lokala, småskaliga och kustnära fisket är i dag en krympande näring som kämpar hårt för sin överlevnad. Det krävs politiska beslut för att underlätta villkoren för dagens fiske och fiskeindustri i Sverige, skriver Centerpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skribenterna är bland annat oroade över situationen för strömmingen.

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

Vi tror att jobb kan skapas på landsbygden och inom fisket om vi underlättade för fiskerinäringen att växa. Det handlar om att stärka det småskaliga fisket och ta bort en rad onödiga regler som gör det svårt för fiskerinäringen.

Ökningen av säl och skarv i Östersjön är ett allvarligt hot mot både förekomsten av fisk och våra fiskares överlevnad. Enbart skarvens konsumtion av ål är av samma storleksordning som fiskets fångster. Sälen äter inte enbart upp fisken utan gör även stor skada på fiskarnas dyrbara utrustning. Även problemet med sälmask har ökat och sälmasken drabbar nu inte bara torsken utan också våra övriga fiskarter i Östersjön.

Annons

Annons

När det gäller industrifiske så tycker vi inte att Bottenhavet är ett lämplig och framförallt inte när det är industrifiske koppat till fiskmjölsproduktion. När fångstkvoterna för strömming utformas måste större hänsyn tas till att Bottenhavet är ett litet vatten med begränsat in- och utflöde.

Kvoterna måste utformas så att de motverkar den nu pågående utvecklingen mot allt mindre storlek på strömmingen i Bottenhavet. Strömmingen behöver en viss storlek för att kunna användas som matfisk för människor, vilket inte är nödvändigt när den fiskas för att bli fiskmjöl. Kvoterna måste också knytas till mindre geografiska områden än i dag, för att skapa möjlighet att skydda lokala hotade bestånd.

Vi har till Centerpartiets partistämma senare i år lämnat in en motion där vi lyfter upp frågor som kommer gagna fisket i Östersjön. Det handlar om att hindra industrifisket i Bottenhavet, ändrade fiskekvoter. Det krävs också större avskjutning av både säl och skarv. Vi anser att mycket går att göra nationellt med svensk politik men att mycket också måste göras inom ramen för EU-samarbetet.

Vår strävan är att rädda fisken och stärka den ekologiska balansen så att våra fiskare får en betydligt livskraftigare näring att verka inom.

För Centerpartiet

Magnus Svensson

regionråd Gävleborg

Joakim Westlund

regionpolitiker

Erik Holmestig

kommunalråd i Gävle

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy