Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Sanningen är att vinsten beror på att Lantmäteriet har monopol

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Närmast ett monopolföretag, anser skribenten.

Bild: Markus Boberg

Annons

Nej generaldirektören vid Lantmäteriet, det är inte tecken på effektivitet och rationell verksamhet som gör att Lantmäteriet gör oförsvarligt stora vinster på sina tjänster. Sanningen är i stället att verket är närmast att jämföra med ett monopolföretag.

Annons

Eftersom endast ett fåtal kommuner får bedriva den verksamhet som Lantmäteriet utför kan verket ta betalt nästan helt utan konkurrens. Avgifterna för en normal lantmäteriförrättning är hutlöst höga.

Annons

Det enda vettiga vore att kommunalisera verksamheten och lägga ned Lantmäteriet. Jag är själv ett exempel på en kund som det tog Lantmäteriet alltför lång tid att genomföra en förrättning åt och som var alldeles för dyr i förhållande till insatserna från verkets sida. Eftersom jag inte var nöjd klagade jag hos Markdomstolen och fick utan vidare rätt och verket fick återbetala en del av summan jag erlagt.

I Sverige ska inget företag ha den ensamrätt på tjänster som Lantmäteriet har i dag. De höga vinsterna beror sålunda enbart på att ni är ett monopolföretag och inget annat.

Olle Ljungbeck

Fd personaldirektör på Lantmäteriet då Sten Wickbom moderniserade verket men som nu återfallit till vad det var före hans tid

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan