Annons

Annons

Insändare
Insändare: De mest utsatta ska skyddas – tydligen gäller det inte alla

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den lilla gruppen assistansanvändare och deras personal ska vänta på vaccin tills friska 65-åringar med goda möjligheter att hålla avstånd har blivit vaccinerade, skriver skribenterna.

Bild: Måna Jonsson Roos

Annons

För att alls komma ifråga för att få personlig assistans enligt LSS ska man ha stora och varaktiga funktionsnedsättningar som ofta är kopplade till allvarliga sjukdomstillstånd och nedsatt immunförsvar. Utredningarna är omfattade innan någon bevilja insatsen. Många med personlig assistans lever tillsammans med sina assistenter dygnet runt alla veckans dagar.

De har en grupp av fem till tio assistenter i veckan som hjälper till att tillgodose behov som matning, hygien, toalettbesök, kommunikation , på- och avklädning, andning och andra sjukvårdande insatser. Någon möjlighet till fysisk distans finns självklart inte. Assistenter är inte utbytbara. Det krävs omfattande introduktion för att klara uppgiften.

Den lilla gruppen assistansanvändare och deras personal ska vänta på vaccin tills friska 65-åringar med goda möjligheter att hålla avstånd har blivit vaccinerade.

Annons

Vår dotter med komplicerade funktionsnedsättningar och bland annat typ 1-diabetes får alltså vänta. Vi ser bara två skäl till det – ren och skär okunskap om hur verkligheten ser ut eller synen på människovärdet.

Annons

Vi hör ju hela tiden att de mest utsatta ska skyddas. Tydligen gäller inte det den här gruppen som är den sköraste och mest sårbara i vårt samhälle. Det är obegripligt.

Hur gör vi när assistentgruppen decimerats till ett läge då det inte fungerar längre? De är pressade sedan länge.

Det gäller livet – hela livet!

Monica och Stefan Gustafsson

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy