Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Chefredaktören: Mammografin har just räddat mitt liv – så hoppa inte över

Jag är en överlevare, tack vare mammografin. Knölen fanns där, men jag hade inte upptäckt den.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör Gefle Dagblad

Bild: Anna Höglund

Annons

Jag erkänner: ibland har jag hoppat över att gå på mammografi, jag har liksom känt mig rätt säker på att inte drabbas av bröstcancer. Av oklara, och uppenbarligen felaktiga, skäl. Jag har vid dessa tillfällen prioriterat att jobba i stället. Jag kan inte påstå att det är intelligent, och med åldern har insikten om min egen dödlighet trots allt tilltagit. I början av februari i år gick jag därför iväg på undersökningen när jag blivit kallad. Det är gratis, och det räddade mitt liv.

Jag hade inte tänkt skriva den här krönikan, jag hade inte tänkt berätta att jag är sjukskriven efter en bröstoperation. Det är privat och jag är ändå strax tillbaka på jobbet. Men så läste jag vår egen nyhet: intresset för att gå på mammografi har minskat kraftigt i Gävleborg. Från 2019 till 2020 har bröstundersökningarna minskat med omkring 15 procent. Regionen tror att det beror på att många är rädda för att smittas av covid vid sjukhusbesöket.

Annons

Annons

Undersökningen räddar liv - jag vet det, för den räddade mitt.

Plötsligt blev min alldeles privata sjukskrivning allmängiltig: tänk om jag kan få någon som tvekar att faktiskt pallra sig iväg på den där bröstundersökningen, tänk om denne någon har cancer…

Under 2020 dog fler kvinnor i Sverige av cancer än av covid-19. Faktum är att bröstcancer är något att oroa sig för, det är den näst vanligaste cancersjukdomen av alla: drygt 8 000 personer drabbas varje år. Det är också den näst vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i Sverige. Det är därför vår nyhet gör mig orolig. Dödligheten minskar nämligen rejält om bröstcancer upptäcks i tid. Åtta av tio kvinnor med bröstcancer överlever numera. Det är en helt fantastisk förbättring jämfört med för till exempel 40 år sedan. Och ju tidigare upptäckt desto större chans till överlevnad. Det är därför det är viktigt, och det är därför tidigare kritik mot den ändå rätt kostsamma mammografin tystnat.

I mitt fall såg utvecklingen i själva knölen ut som om cancern skulle kunna ha spridit sig. Men det hade den inte, den upptäcktes helt enkelt i grevens tid för bästa möjliga utfall – om man nu ändå har cancer alltså. Och jag kan dessutom lugna med att alla inom sjukvården använder munskydd och ofta även visir samt handskar. Åtminstone alla jag stött på under snart åtta veckors springande fram och tillbaka i olika sjukhuskorridorer på olika undersökningar, vid operation och ett återbesök. På sjukhuset jag varit i Stockholm har dessutom varenda patient jag stött på munskydd. Så låt inte rädslan för pandemin hindra dig från att i tid upptäcka en annan livshotande sjukdom. Undersökningen räddar liv – jag vet det, för den räddade mitt.

Annons

Annons

Till toppen av sidan