Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Sanningen är att det blåser mest på vintern

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det blåser mest på vintern då elbehovet är störst, skriver skribenten.

Bild: Arkivbild

Annons

Christer Enlund ansluter sig till andra debattörer som utan grund påstår att det blåser mindre på vintern och att en vindkraftssatsning i Sverige skulle leda till problem med kapaciteten vintertid.

Problemet med resonemanget är att det är faktamässigt helt felaktigt och det räcker med en snabb internetsökning på Vattenfall, SMHI eller Wikipedia för att konstatera att det blåser som mest på vintern i Sverige. Högst vindstyrka är det månaderna november och december ett normalår för att sedan gradvis sjunka i styrka fram till juli när det blåser som minst.

Annons

Annons

Naturligtvis är det också som så att ett vindkraftverk som byggs över en stor öppen yta, till exempel i havet, och med en höjd på uppemot 300 meter har en mycket bättre tillgång på vind över året än ett dito lägre på land.

Det krävs helt enkelt ganska extrema väderförhållanden för att det inte ska blåsa på den höjden över öppet vatten. Men visst kan ett vindkraftverk komma att stå stilla, precis som ett kraftvärmeverk eller ett kärnkraftverk. Fördelen med vindkraften är att det mest troligt sker mitt i sommaren då elbehovet är som lägst.

Faktakollen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy