Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Stoppa vindkraftsvansinnet nu!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ett vindkraftverk i Offerdal, Jämtland.

Bild: Stefan Nolervik

Annons

Det kan väl inte vara meningen att vi i Sverige som har bland världens renaste el i dag ska lägga ner fungerande kärnkraft i förtid och ersätta den med osäker vindkraft som har en verkningsgrad på cirka 30 procent.

De kallaste dagarna på året så blåser det oftast inte alls, då kommer vi att bli tvungna att importera brunkolsel från Europa i stora mängder. Som exempel kan vi ta den andra februari i år då stod kärnkraften för 30 % av vår elproduktion, vattenkraften för 55 % och vindkraften presterade 2,8 %, resten var kraftvärme från våra kraftvärmeverk och import från Polen och Tyskland.

Annons

Annons

Vi måste lagstifta om att de som bygger vindkraft och annan intermittent elkraftproduktion måste tillhandahålla reservkraft och balanskraft för de dagar det inte blåser! Svenska kraftnät uppskattar att det behövs 12 000 MW reservkraft från gasturbiner för att balansera upp elnätet, samt 30 000 MW vindkraft för att ersätta våra 9 000 MW kärnkraft!

Tyskland har stängt sin kärnkraft i förtid, de investerar massor i gas och brunkol fortfarande för att balansera upp sin vindkraft och de spås ha Västeuropas smutsigaste el 2030.

När vi dessutom låter ".com-företagen" bygga serverhallar här som slukar el som stora städer, så behöver vi all el vi kan få, men det kan väl inte vara meningen att vi ska förstöra vår natur och vår kust med felsatsningen vindkraft för att Google och de andra ska få oskattad el?

Läs Forbes artikel om den svenska klimatpolitiken från den 28 februari i år.

Lars A

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy