Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Microsoft verkar inte ens kunna stava till transparens

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Arbetet med att fylla på berget med schaktmassor har rullat på oavbrutet sen byggstarten, skriver skribenten.

Bild: Privat

Annons

Microsoft Mountain, Microtoppen, Skogmursberget eller Ersboklacken? Vad ska berget som tornar upp sig utanför Microsofts anläggning i Gävle döpas till?

Ett hundratal meter från Skogmursvägen växer en ny utkikspunkt i Gävle upp på en förut orörd naturyta. Åkermans kulle gånger 200, typ.

Arbetet med att fylla på berget med schaktmassor har rullat på oavbrutet sen byggstarten. Gulfärgade dumprar, som oftast används vid gruvbrytning, tömmer flaken på toppen så att berget växer alltmer – mot cyberrymden får man förmoda.

Annons

Var kommer dessa miljoner ton av sten och bråte från?

Ska Microsoft bygga ett hemligt källarplan under den enorma dataladan eller? Ingen som vet.

Bevakningen är rigorös och datajätten är mycket förtegen och verkar inte ens kunna stava till ordet transparens.

Ett par gånger när jag gått förbi så har Microsofts bevakningsbil kommit krypande bakom mig, som om jag – en lokal, gammal vandringsgubbe – hade suspekta avsikter när jag försökte hitta resterna av mitt favoritvandringsspår på Gästrikeleden. Där jag vandrat långt innan Microsoft spärrade av och begravde leden under sig.

Annons

Granne med Microsoft är biokraftverket Johannes. När det var klart bjöds allmänheten in på kaffe med dopp på öppet hus en heldag och vi fick se hela anläggningen. Ett lyckat transparent initiativ som gav ett mervärde till Gävleborna. Kommer Microsoft också att ha ett Öppet hus eller en guidad visning för intresserade?

Nej, snarare ett fortsatt förseglat hemlighetsmakeri, verkar det som.

Microsoft, Goofle och Facebook vet nästan allt om oss. Men vi vet nästan ingenting om dem. Jag anar en enorm obalans i information mellan oss och dem, en ny sorts digital diktatur där datajättarna har den totala informationsmakten över oss datoranvändare och det förstärks av den stränga sekretessen kring Gävles största industrietablering i modern tid.

Krav på enorma elleveranser, sinade brunnar, söndergrävd mark och möjlig spridning av den brittiska covidvarianten – det är ungefär det vi vet.

Men jobben då?

Datahallarna ska drivas, bevakas och underhållas dygnet runt, året runt, det borde väl ge hundratals jobb?

Annons

De flesta som ska jobba i datahallen bör väl vara skrivna i Gävleborg så att skattekronorna hamnar här och inte i Storbritannien, USA eller i ett skatteparadis.

Den motprestationen måste väl ändå finnas i det hemliga avtalet med datajätten. Eller har Gävle kommun fått backa även där för att få stans hittills hemligaste etablering?

Mer transparens tack!

Andrew Sundin

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan