Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Märklig kritik – få har åstadkommit så mycket för fisket som MP

Äntligen diskuteras det fiskepolitik, känner vi efter att både Beckman och Malmberg, M och Wiesner, C, har replikerat på vår debattartikel där vi bland annat krävde förbud mot bottentrålning, skriver Miljöpartiet.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Pär Holmgren, Maria Gardfjell, Therese Metz och Niclas Malmberg, MP.

Annons

Emma Wiesner efterlyser politiker som “vågar kavla upp armarna” och är glad över att MP ”sent ska vakna till liv i fiskepolitiken”.

Med all respekt för Emmas goda intentioner blir det en märklig kritik. Få har åstadkommit så mycket för fisket i Europa som Miljöpartiets politiker. Med Isabella Lövin i EU-parlamentet lyckades vi skapa en majoritet för att kräva ett stopp på överfiske och dumpning av fisk, fick igenom åtgärder mot tjuvfiske och lyckades stoppa ett fiskeavtal med Västsahara.

Även om inte Isabella sitter i EU-parlamentet i dag är de gröna den avgjort mest progressiva rösten i fiskepolitiken i EU-parlamentet som genomgående röstar för haven och den biologiska mångfalden i målkonflikterna mot det storskaliga och industriella fisket.

Annons

Annons

Så sent som i januari i år röstade EU-parlamentet om att verka för stopp för bottentrålning, en fråga där den gröna gruppen är enig men Wiesners egna liberala grupp desto mer splittrade. Men vi välkomnar att Centerpartiet tappert försöker ta upp den matchen och kommer noga följa hur Emma röstar i fiskepolitiken efter detta höga tonläge. 

Moderaternas Betty Malmberg och Lars Beckman omger sig med en retorik om att skydda det småskaliga fisket, men åtgärderna för att åstadkomma detta verkar handla mer om att luckra upp nuvarande regelverk än att försöka minska just det storskaliga fisket med förödande påverkan på ekosystemen.

De argumenterar till och med emot att införa ett förbud mot bottentrålning i skyddade områden. En åtgärd som är ett måste om vi ska ha en chans att rädda haven. Moderaternas miljöpolitik är mest prat, de är i vanlig ordning motståndare till alla åtgärder som skulle ha verklig effekt.

Att agera mot ohållbara fiskemetoder är inte bara en viktig fråga för den biologiska mångfalden, utan även för klimatet. Havet är vår största kolsänka, och binder mer koldioxid i bland annat alger och animalisk biomassa än världens regnskogar. Om vi inte tar hand om haven så klarar vi inte heller klimatet.

Annons

Netflix nya dokumentär “Seaspiracy” väcker engagemang. Vi märker att många svenskar vill bidra till levande hav. Miljöpartiet välkomnar ett nyvaknat intresse från C och M - men för att rädda haven och skapa ett långsiktigt hållbart fiske för kustfiskarna behövs krafttag mot storskaliga industriella fisket, både i Sverige och internationellt.

Miljöpartiet

Pär Holmgren

EU-parlamentariker

Maria Gardfjell

riksdagsledamot

Therese Metz

kommunalråd i Gävle

Niclas Malmberg

f.d. riksdagsledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan