Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Sverige behöver ett nytt sjukvårdssystem

När KD i Norduppland för ett år sedan skrev om äldrevårdens brister när det gäller kompetens i en debattartikel trodde man ju inte att covid-19 skulle härja efter ett helt år som det vi ser nu våren 2021. För ett år sedan påtalade vi följande:

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Marianne Nygren, KD.

Bild: Privat

Annons

"Vi kristdemokrater i Norduppland reagerar skarpt när vi hör att äldre inte får de sjukvårdsresurser som yngre produktiva får. Vid många äldreboenden var det coronasjuka som ordineras slentrianmässigt palliativ vård. Även äldre kan ju tillfriskna om man får ett näringsdropp när förmågan att äta och dricka inte längre finns, eller syrgas om man svårt att andas. Att inte få en bedömning av läkare på plats är knappast i överensstämmelse med hälso-och sjukvårdslagen anser vi."

Annons

Visst har det hänt en hel del positivt som att det är lättare att testa sig, fler och fler använder munskydd i affärer och när man åker buss och tåg. Det mest fantastiska är ju att vaccinationerna kommit igång även om organisationen, tillgängligheten av vaccin och virriga telefonbokningssystem inte fungerar som de ska. Äldre har rätt till en läkarbedömning vid symptom och de flesta äldre har också blivit vaccinerade.

Annons

Sjukvården har haft det tungt och vi kan inte nog understryka vilka hjältar som gör sitt yttersta för att rädda liv, ta hand om långtidscoronafall och nu även klarar vaccinationerna.

Men vi bävar för framtiden då vi har en jättestor vårdskuld som ska tas omhand. Väntetiderna som var olagligt långa före coronan har nu växt katastrofalt. Vi lider med dem som inte fått utredas vid misstänkta sjukdomstillstånd som cancer, hjärt- kärlsjukdom, Parkinson, demens och så vidare.

Det finns ett parti som aldrig ger tappt när det gäller att försöka förändra sjukvården i Sverige och det är KD. Det är dags att vakna upp och se till att gamla omoderna system skrota och staten får ta över sjukhusvården.

Kristdemokraterna presenterar den största sjukvårdsreformen i Sverige på 160 år. Vi vill skrota regionernas (de tidigare landstingens) ansvar för sjukvården. För allas ansvar är ingens ansvar. I stället ska staten ta över både ansvaret för och finansieringen av sjukvården. Det handlar om århundradets sjukvårdsreform – 21 parallella vårdorganisationer ska bli en.

Annons

Dessutom menar vi kristdemokrater i Norduppland att primärvården som man först vänder sig till när man behöver sjukvård inte får utarmas när det gäller kompetens. Vi kräver specialister med allmänläkare på vårdcentraler för att behålla kvalitén på den nära vården.

Kristdemokrater i Norduppland

Ann-Kristin Ringefors, Tierp

Tomas Lindberg, Vendel

Marianne Nygren, Skutskär

Georges Al-Sawiri, Skutskär

Lars Svensk, Söderfors

Carl Christiansen, Söderfors

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan