Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Likabehandling ska gälla även för cirkus – vilka djur får vi använda?

Valåret 2018 var kulturarvet turnerande klassisk cirkus nära att gå under. En flerårig kampanj, byggd på fördomar och fantasier, slog ut 80 procent av kulturområdet, skriver Janne Näsström, direktör Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Cirkus Maximums tält under uppsättning i Bro 2010.

Bild: TT

Annons

En av de drivande var politikern Elin Lundgren, S, från Gävle, förr cirkuskonstens huvudstad i Sverige. Hon är medlem i Djurens Rätt och medverkade i deras kampanj ”Circus Extreme Pain”, där bilden av kringresande sällskap som driver runt landet utom myndigheternas kontroll, med vilda djur i trånga burar som piskas blodiga inför publik målades upp.

Annons

Hon drog sig inte ens för att posera på bild tillsammans med den vidriga kampanjaffischen.

Annons

Det hade räckt om hon kontaktat den ansvariga myndigheten, Jordbruksverket. Då hade hennes argumentation fallit i bitar.

Men det gjorde hon inte, utan skrev i stället en motion 2016 med kravet att Gävle kommun skulle förbjuda upplåtelse av mark till cirkusar med djur. Hon motionerade även i riksdagen om förbud av vilda djur på cirkus.

Alla vilda djur relevanta för cirkus förbjöds i Sverige 1960, utom elefanter och sjölejon. Det är mycket dyrbar djurhållning. Därför pensionerades de två sista elefanterna och det sista sjölejonet 2013 på frivillig väg av svenska cirkusar. Sedan dess har Cirkusakademien krävt ett omedelbart förbud av elefanter och sjölejon utan övergångsperiod.

Men Elin Lundgren och andra politiker av olika kulörer brydde sig inte.

När jag valdes in i Cirkusakademien var dörrarna stängda överallt. Till myndigheter, departement och till riksdagen. Medierna lät Djurens Rätt vräka ur sig beskyllningar utan att vi fick gå i svaromål. Ingen ville veta av oss. Mina mejl, SMS och inlästa meddelanden förblev obesvarade.

I efterhand har jag förstått varför så många politiker positionerade sig i cirkusfrågan inför valet 2018 och inte ville inte veta sanningen. Det var viktigare att vinna röster från den grupp som tidigare språkröret Peter Eriksson nyligen kallade moralistiska urbana veganer.

Annons

Elefanter och sjölejon förbjöds 2019. Märkligt nog har ingen, inte heller Elin Lundgren, frågat vart djuren tog vägen. Blev de slaktade eller sålda till utlandet? För hon och övriga cirkuskritiker visste sanningen. Det fanns inga elefanter eller sjölejon.

Annons

Vårt krav, som framförts till regeringen vid tre uppvaktningar, är en positiv lista över vilka djur som ska få användas för uppvisningar, tävlingar och utställningar. Den ska gälla lika för alla, vilket varje demokratiskt sinnad politiker borde hålla med om.

Janne Näsström

direktör Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige

Annons

Annons

Till toppen av sidan