Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Skyddad yrkestitel för undersköterskor ett viktigt steg

Undersköterska är Sveriges vanligaste yrke och utgör grunden för kvaliteten i svensk vård och omsorg. Inte minst här i Gävleborg och under pandemin har betydelsen av undersköterskornas arbete synliggjorts när de stått i frontlinjen för att rädda människors liv och hälsa, skriver Barbro Andersson och Åsa Lindestam.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Barbro Andersson, ordförande för Kommunal Mitt.

Bild: Anne Sjödin

Annons

Undersköterskorna har alltför ofta orättvisa arbetsvillkor med låg lön, otrygga anställningsvillkor och en hög arbetsbelastning. Den här orättvisan slår hårt mot individen och bidrar till ett ojämlikt och ojämställt samhälle. Så här kan vi inte ha det – och mycket måste göras.

Nu tar vi nästa steg för att förbättra undersköterskornas ställning i arbetslivet. Nyligen levererade regeringen på löftet att ta fram en ny lagstiftning som skyddar yrkestiteln undersköterska.

Annons

Kärnan i lagförslaget är att det inte längre ska vara upp till en viss kommun eller en viss arbetsgivare att bestämma vem som ska få kalla sig undersköterska eller inte.

Det ska i stället prövas av Socialstyrelsen, som utifrån den enskildes kvalifikationer ska utge bevis till personen om rätten att använda yrkestiteln. Lagförslaget tydliggör undersköterskornas betydelse för kvaliteten i sjukvården, omsorgen och äldreomsorgen. Att vem som helst inte ska kunna kallas för undersköterska eller ersättas av en person utan motsvarande kompetens.

Annons

Genom reformen skapar vi bättre ordning och reda. Vi säkerställer att yrkestiteln undersköterska faktiskt betyder samma sak i hela landet. Det ger en tryggare vård och omsorg på lika villkor.

Lagförslaget har tagits fram i en nära dialog med fackförbundet Kommunal. Kommunal har i flera avtalsrörelser drivit frågan om högre lön för yrkesutbildad personal och har också ett kongressbeslut på att undersköterskor ska vara en skyddad titulatur. För Kommunal blir regeringens förslag ett viktigt steg i arbetet för en jämlik arbetsmarknad.

Genom en reglering blir det tydligt vilka som ska omfattas av framförhandlade löneökningar. Det underlättar också arbetet för en höjd status och bättre arbetsvillkor.

Du ska känna dig trygg den dag du eller en anhörig behöver hjälp och stöd från äldreomsorgen, sjukvården eller annan omsorgs. Den ska finnas där för er. Att skydda undersköterskornas yrkestitel är ett viktigt steg i arbetet med att öka jämlikheten, höja statusen för yrket, stärka kvaliteten inom omsorgen, äldreomsorgen och sjukvården.

Annons

Vi välkomnar reformen och vi välkomnar att undersköterskornas villkor i allt högre utsträckning diskuteras nu, än före pandemin. Men vi nöjer oss inte med det. I vårt län har Socialdemokraterna Gävleborg och Kommunal Mitt sedan tidigare ett handslag på det gemensamma arbetet för bättre arbetsvillkor. Arbetet för jämlikhet och jämställdhet ska fortsätta.

Barbro Andersson

avdelningsordförande, Kommunal Mitt.

Åsa Lindestam, S

riksdagsledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan