Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Stoppa pandemin – inte bara rika ska få vaccin

Alla ska vaccineras, inte bara världens rikaste. Därför har Miljöpartiet varit drivande för att Sverige nu har presenterat ett globalt hälsopaket på över två och en halv miljarder som ska ge utvecklingsländer tillgång till vaccin, testning och diagnostik för covid-19. Vi satsar samtidigt att stärka de vården i utvecklingsländer så färre dör i lättbotade sjukdomar, skriver Miljöpartiet.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Rejn Karlgren, MP i Sandviken.

Annons

Det är nu över ett år sedan covid-19 deklarerades som en pandemi av WHO. Över 130 miljoner människor har smittats och minst 2,8 miljoner har mist sina liv världen över. Samtidigt har 114 miljoner förlorat sina jobb, 120 miljoner tryckts tillbaka i extrem fattigdom och 168 miljoner barn drabbats av skolstängningar på grund av pandemin. De indirekta effekterna är speciellt allvarliga i utvecklingsländerna där de stått för långt högre dödstal än själva pandemin.

Nu finns det flera fungerande vacciner på plats, vilket är en historisk framgång. Men utmaningen att få ut vaccinerna i alla världens hörn kvarstår. Doserna är än så länge för få och utvecklingsländerna är för fattiga för att betala för dem. För att få ett stopp på pandemin och för att se till att den inte kommer tillbaka kommer en solidarisk global politik att krävas.

Annons

Annons

Alla måste vaccineras. Det räcker inte att du och jag få våra vaccindoser för att skydda oss från covid-19, hela världen måste vaccineras. Om bara de allra rikaste vaccineras medan viruset fortsätter att spridas fritt i världens fattiga länder är det en tidsfråga innan det muterar till något som våra vacciner inte biter på. Då kommer vi behöva börja om från början med höga dödstal, överfulla intensivvårdsavdelningar, lockdowns och skolstängningar. Att ge världens fattiga vaccin är alltså inte bara en solidaritetshandling det handlar också om vår egen säkerhet.

Världsekonomin lider också av covid. Enligt beräkningar från IMF kan världsekonomin förlora cirka nio biljoner dollar, bara fram till år 2025 om vaccin och andra innovationer inte kommer alla till del. Det är astronomiska summor. Men ju snabbare och generösare vi investerar i att stoppa smittan, desto snabbare kan ekonomin återhämta sig och fler människor kan vara del av den post-pandemiska världen. Det är också viktigt för att få stopp på den kraftigt negativa spiral av fattigdom och hunger som pandemin skapat.

Det krävs nu en grön återhämtning. Innan vi lyckats stoppa pandemin kommer inte världen kunna arbeta för en grön omställning med den kraft som krävs för att leva upp till Parisavtalet och möta klimatkrisen på ett sätt som möjliggör en förändring.

Förlusten av biologisk mångfald och förstörelse av ekosystem och vilda djurs livsmiljöer som sker i hög takt i världen i dag bidrar till spridande av smittor som coronavirus, ebola och malaria. Risken för spridning av så kallade zoonotiska smittämnen som kan överföras mellan människa och djur ökar med hög befolkningstäthet och nära kontakt mellan människor, boskap och vilda djur.

Annons

Annons

När vi nu bekämpar den pågående pandemin måste vi samtidigt arbeta för att minska riskerna för att nya uppstår. Utsläppen måste minska radikalt i världen, vi behöver skydda våra livsmiljöer bättre och på allvar förbättra djurhållning.

Svenskt bistånd gör skillnad. Genom generösa och ambitiösa program inom utvecklingssamarbetet kan Sverige bidra till en mer hållbar, rättvis och säker värld. Målet om att ge minst en procent av vår BNI till biståndet möjliggör vi viktiga insatser i världen. Insatser som vi själva också tjänar på.

Miljöpartiet

Rejn Karlgren

gruppledare Sandviken

Emanuel Hort

ordförande Gävle

Madelene Håkansson

ledamot socialnämnden Ockelbo

Kerstin Monk

Keli Yen

omvårdnadsnämnden Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan