Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Tiggeri löser inte fattigdomsproblemet

Tiggeri har blivit en del av vardagen i de flesta kommuner i Sverige. Det vill vi Älvkarlebymoderater ändra på, skriver Roger Petrini, M.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Roger Petrini, M.

Bild: Conny Svensson

Annons

För 100 år sedan förekom tiggeri i Sverige, men efter att sociala skyddsnät byggdes upp under mitten av 1900-talet försvann det. Under senare delen av 1900-talet förekom i princip inget tiggeri.

År 2007 blev Bulgarien och Rumänien medlemmar i EU. Dess medborgare omfattas därmed av reglerna om fri rörlighet inom EU vilket innebär att de kan vistas här som turister i tre månader, men att de därefter måste kunna försörja sig för att ha rätt att fortsatt vistas i landet. Tiggeri är inte att betrakta som ett arbete och ger därför inte uppehållsrätt i landet.

Hur många tiggare det finns i Sverige i dag är mycket osäkert. Siffror om 4 500-5 000 personer har nämnts, men det kan vara betydligt fler. Tiggeriet ger många gånger mer pengar än personerna skulle ha tjänat i hemlandet eftersom lönenivåerna där ligger på en helt annan nivå än här, men det de tjänar räcker inte till en bostad varför de under sin vistelse ofta lever i ren misär. Utan uppehållsrätt har de inte heller tillgång till vårt socialförsäkringssystem.

Annons

Annons

De lever i en situation som innebär en stor risk för utnyttjande, kriminalitet och människohandel. Att tillåta tiggeri är att blunda för detta och se mellan fingrarna med vad som sker med dessa människor.

Visst finns det människor som frivilligt väljer att tigga, men vi får inte bortse från att det även förekommer organiserat tiggeri där människor utnyttjas. Ett förbud skulle dra undan mattan för människohandeln.

Både Rumänien och Bulgarien är medlemmar i den europeiska unionen. De har liksom alla andra medlemsstater ansvar att ta hand om och skapa goda förutsättningar för sina medborgare. Sverige betalar årligen enorma summor i EU-avgift och är en stor nettoinbetalare till unionen, och både Bulgarien och Rumänien erhåller stora bidrag genom EU-stöd.

Det görs också mycket för dessa grupper i deras hemländer, men så länge som man kan tjäna mer på att tigga i Sverige än att arbeta i hemlandet så väljer många den lösningen, i stället för att delta i utbildning och sociala program.

Det är inte någon lösning för dessa människor att vi accepterar tiggeriet och ser mellan fingrarna med att EU:s regelverk om den fria rörligheten inte följs. Det permanentar bara problemet. Fattigdom bekämpas genom utbildning och arbete, inte genom tiggeri.

Varför ett kommunalt förbud nu? I Älvkarleby finns det tiggare utanför de flesta av matbutikerna. Till våren kan vi räkna med att de blir fler. Invånare känner sig påhoppade, illa till mods, och näringsidkare upplever att kunder hindras att komma in i butikerna. Nedskräpning samt bosättning på både allmän och privat mark är andra effekter som kommer till följd av tiggeriet.

Eftersom åtgärder från riksplanet lyser med sin frånvaro är det kommunerna som får hantera effekterna av ett utbrett tiggeri. Vi Älvkarlebymoderater vill därför införa ett lokalt tiggeriförbud. Vår motion om ändring i de lokal ordningsföreskrifterna behandlas i kommunfullmäktige nu på onsdag, den 28 april.

Roger Petrini, M

oppositionsråd och gruppledare, Älvkarleby

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy