Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Anpassa strandskyddet efter lokala förutsättningar

Att skydda våra stränder och vattendrag är en självklar del av en ansvarsfull politik. Dagens regelverk är däremot alldeles för stelbent och tar inte hänsyn till de olika förutsättningar som kan finnas mellan till exempel Stockholms skärgård och Norrlands inland, skriver Hans Jonsson och Marit Rempling, C.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Marit Rempling, C.

Bild: Niklas Sundin

Annons

Ett reformerat strandskydd, där bland annat grävda diken och småvatten undantas, är ett viktigt steg i det arbetet. Intresset för att bo och leva på landsbygden ökar, men för att det ska vara möjligt behöver det finnas förutsättningar för att skapa fler boenden och näringsverksamhet.

Landsbygden behöver betraktas som en tillgång för att tillvarata möjligheten till hållbar tillväxt och för behovet av att ställa om till en mer cirkulär och fossilfri ekonomi. Den statliga utredning kring strandskyddslagen föreslår att det ska bli lättare och enklare att bygga i strandnära områden, där nuvarande strandskyddsregler inneburit en kraftig begränsning som hindrar lokal tillväxt och sysselsättning.

Annons

Annons

Det är extra positivt att utredningen betonar det lokala inflytandet. Makten över strandskyddet behöver förflyttas närmare människors vardag, till kommunerna. Vi tror att det är möjligt att skapa en positiv utveckling i hela landet samtidigt som känsliga stränder skyddas och goda livsvillkor för djur och växter bevaras.

Centerpartiet kommer kämpa för att propositionen ska baseras på utredningens mål och intentioner så att vi äntligen kan få ett regelverk som skapar tillväxt och utveckling i hela landet, och värnar viktiga naturvärden.

Centerpartiet

Hans Jonsson

distriktsordförande Gävleborg

Marit Rempling

gruppledare Ockelbo

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy