Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Försämrat strandskydd hotar rödlistade fåglar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vad orsaken till hoten än är förbättras inte fåglarnas situation av Centerns förslag om reducerat strandskydd, skriver skribenterna.

Bild: Arkivbild

Annons

Att skydda våra stränder och vattendrag är en självklar del av en ansvarsfull politik, skriver Hans Jonsson och Marit Rempling, C på GD Debatt. De anser skillnaderna vara för stora mellan Stockholms skärgård och Norrlands inland. Strandskyddet håller människor borta från landsbygden, hävdar de.

Annons

Annons

Förändring av strandskyddet var ett krav från Centern i det 73-punktsprogram som förhandlades mellan regeringen, L och C. Centerpartiet påstår sig vara det självklara miljöalternativet av våra riksdagspartier. Inkluderar det den biologiska mångfalden undrar vi?

Strandskyddet tillkom 1950 och ingår numera i miljöbalken. 13 § lyder "Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtlivet".

Har förutsättningarna förbättrats jämfört 50-talet? Fåglar är bra miljöindikatorer, därför undersökte vi sjöfåglarnas status i SLU-publikationen Rödlistade arter i Sverige 2020. Totalt är 61 fåglar vid sötvattenstränder upptagna på rödlistan över hotade arter. Två av dem, bläsand och kricka, är nya på listan över hotade arter. De hamnar i kategorin sårbar.

Vad orsaken till hoten än är förbättras inte fåglarnas situation av Centerns förslag om reducerat strandskydd. Hur ser egentligen övriga samarbetspartier, med Miljöpartiet som ingår i regeringen, på förslaget? Miljöpartiet har visat sig stå upp för den biologiska mångfalden i större utsträckning än Centern, så hur tycker de egentligen? Sett ur ett fågelperspektiv sammanfattar vi de båda partiernas miljöstrategi med lite poesi, just för att dra gränser dem emellan.

Annons

Det regn som faller på en god

generar knappt den onde, ty

till skydd han har mot denna flod

den godes eget paraply.

Nils-Gunnar Kempe

Ove Lennström

liberaler för biologisk mångfald

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy