Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Hur kan man servera skolmat med insekter?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En av insekterna från soppan.

Bild: Privat

Annons

Hur kan skolmat med flertal insekter serveras till elever?!

Den 6/5 serverades broccolisoppa på Borgarskolans meny. Det var däremot inte vilken soppa som helst, utan en soppa fylld med insekter. Flera elever hittade minst tre insekter i sina tallrikar.

Ofta tar man inte elever som hittar en insekt i maten på allvar, men när man hittar flera, då är det ett allvarligt fel. Dessutom är Borgarskolans elever inte de enda utsatta. I januari 2020 hittade elever på Bromangymnasiet i Hudiksvall flera insekter i broccolisoppan. Det finns alltid mycket att klaga på när det kommer till Sodexos mat, men när elever upprepande gånger hittar flera, tillagade, insekter i maten, då har är gränsen nådd!

Annons

Dessutom har det kommit till vår kännedom att Borgarskolans rektor fått besked om att soppan inte skulle fått serveras i dag. Ändå åt många klasser från skolan denna vidriga soppa. Trots att det förmodligen blivit strul med kommunikationen är det inte okej att utsätta elever för detta.

Annons

Om maten inte skulle få serveras tyder det på att det är något fel med den – förmodligen att den är otroligt gammal. Förutom den otäcka tanken av att man råkat ätit flera insekter tillsammans med soppan, riskerar vi elever som åt den också att må dåligt eftersom den till störst sannolikhet var gammal och unken. Vi kräver kompensation!

Denna traumatiska händelse har gjort oss elever både äcklade och skräckslagna vid tanken av att någonsin äta skolmaten igen..

CA

Än en gång hittar vi insekter i skolmaten

Än en gång hittar vi elever insekter i maten som serveras av Sodexo! 15 insekter hittades i den ”utsökta” broccolisoppan. Hur kan detta få ske upprepade gånger? Nu är det andra gånger vi elever hittar insekter eller andra kryp i Sodexos mat och det är rent ut sagt vedervärdigt.

Jag har ätit mat från Sodexo i totalt 13 år och jag har alltid varit nöjd med maten tills jag började gymnasiet på Borgarskolan. Under min gymnasietid har jag alltid varit missnöjd med maten! Ibland innehåller maten insekter, ibland får vi elever höra av Sodexos personal att maten är cancerframkallande och vid vissa tillfällen har maten till och med varit slut.

Nu får det faktiskt vara nog Sodexo, ta till er av kritiken och gör något åt det för en gångs skull!

Arg elev på Borgarskolan

Annons

Svar direkt från Sodexo: Även om det är ofarliga insekter förstår jag obehaget

Först, Bromangymnasiet i Hudiksvall har en annan måltidsleverantör, det är inte Sodexo.

Annons

Med det sagt vill jag beklaga att några elever hittade insekter i sin broccolisoppa. Vi tar varje avvikelse på allvar. Det finns ett gemensamt system där lärare, rektorer, kommunen och vi delar information så att vi kan felsöka och vidta åtgärder. Även om insekterna är ofarliga har jag full förståelse för obehaget.

Broccolisoppan lagades på ekologisk broccoli. Därmed är den inte besprutad vilket ökar risken för att småkryp hittar gömställen i den snirkliga grönsaken. Trots att vår leverantör sköljer, förväller och fryser ner broccolin innan den tillagas i vårt kök finns risk att ”liftare” från naturen följer med.

Eftersom broccolisoppa uppskattas av många kommer vi försöka hitta en annan leverantör av ekologisk broccoli.

Det stämmer att vi gjorde ett försök att stoppa soppserveringen när vi fick rapport om att en elev hittat en insekt i sin soppa. Det har ingenting att göra med att den skulle ha varit ”gammal och unken”. Dagligen lagas mat till tusentals elever i våra kök. 80 procent lagas från grunden och vi strävar efter att använda så mycket ekologiskt som möjligt. Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer och de höga avtalskrav som ställs och följs upp av Gävle kommun.

Med vänlig hälsning

Peter Wigg

platschef, Sodexo Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan