Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Det spelar roll vem som styr Sverige

Under många år har företagsägare genom Svenskt Näringsliv och Timbro (deras tankesmedja) drivit linjen att skillnader i lön och välstånd är bra och har tillsammans med högerblocket definierat företagare som jobbskapare. Det är en förrädisk tanke, sådd just för att den skapar bilden av att anställda ”får” jobb. Jobben är enligt detta tankesätt en gåva och företagaren en välgörare åt arbetaren, skriver styrelsen för LO-facken i Sandviken.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det spelar roll vilken regering vi har, skriver debattörerna. På bilden Rosenbad.

Bild: TT

Annons

Det är ett tankefel utformat för att skapa en tacksamhet hos den anställde gentemot företagsägaren. Sanningen är ju att det är ett ömsesidigt beroende där den anställde genom sitt yrkeskunnande och sin tid bygger företagsägarnas vinster och för detta får betalt. Företagsägarna är inte jobbskapare, de är kompetensköpare.

Självklart ska den som investerat i en idé, i ett företag ha en rimlig avkastning för sin investering. Ett risktagande måste rimligtvis betala sig. Men även arbetarna har ju med sin tid, sitt yrkeskunnande och sin entusiasm investerat i företaget och borde ha sin beskärda del av det välstånd som skapats i företaget.

Löneandelen av det skapade mervärdet har sedan 1970-talet kontinuerligt sjunkit. En VD på Sveriges största bolag tjänar tio gånger mer än en arbetare, nu 2021, tjänar samma VD 70 gånger så mycket. Inkomstklyftorna ökar kontinuerligt i samhället. Det beror främst på ökande kapitalinkomster.

Annons

Annons

Det här tycker naturligtvis företagsägare är bra, men ökande ojämlikhet sliter på samhällsgemenskapen i Sverige. Det höjer tonen i samtalen politisk, fackligt och mellan människor.

Det skapar otrygghet och ökar avståndet mellan människor. Fler och fler faller genom sprickorna i ett söndervittrande välfärdssamhälle. Sprickor som uppstår just för att Sverige under lång tid har varit fokuserat på att sänka skatterna. Framför allt för de med högst inkomster.

Högerpartierna, det reaktionära blocket (M, KD och SD) vill naturligtvis, som egentliga företrädare för företagsägarna, att löntagare fokuserar på andra konflikter än den mellan företagsägare och löntagare. De vill att löntagare hellre fokuserar på problem med arbetslösa, sjuka och invandrare likt en illusionist som försöker dra bort uppmärksamheten från det som faktiskt sker.

Privatiseringarna inom vård, skola och omsorg driver snabbt på förändringarna genom att flytta makten och pengarna från medborgare till företagsägare. Vinsterna för ägarna är stundtals enorma.

Nu lagar sakta mitten-vänsterstyret revorna i välfärden. Inte alls i den takt vi önskar, men åt rätt håll. Pensionärsskatten avskaffas, sjukförsäkringarna förbättras, satsningar genomförs i offentlig omsorg och i skola.

Det spelar stor roll vilka du röstar på. Vill du ha ökade vinster för det fåtal som äger de svenska företagen, så skall man rösta höger.

Annons

Vill du ha ett tryggare samhälle för flertalet, så får du rösta vänster. Vill du dessutom ha en större andel av det mervärde som företagets anställda producerar, då ska du tillhöra facket.

Svårare än så är det egentligen inte. Det kan vara svårt att se igenom det reaktionära blockets illusionism och retorik. Därför behöver vi löntagare sluta oss samman.

Styrelsen för LO-Facken i Sandviken

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan