Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Sverige behöver en ny grön skogspolitik

Skogen är viktig för många. Den är hem åt en stor del av vår biologiska mångfald, viktig för friluftsliv och för klimatet – markerna och den växande skogen binder kol, och rätt använda kan skogsprodukter bidra till klimatmålen. Skogen är central för flera näringar, som skogs-, ren- och besöksnäringarna, som alla är beroende av hållbart skogsbruk för att klara sig på sikt. Därför behövs en ny grön skogspolitik, skriver Miljöpartiet.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Therese Metz, MP, är en av undertecknarna.

Bild: Björn Hanerus

Annons

Sveriges skogslandskap har genomgått en kraftig förändring sedan trakthyggesbruket med kalhyggen slog igenom förra seklet. Djur och växter har trängts tillbaka och den biologiska mångfalden drabbats hårt – globalt och nationellt sett ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatkrisen.

Miljöpartiet vill ha ett hållbart skogsbruk som värnar biologisk mångfald och skapar robusta ekosystem som gör oss bättre rustade för klimatförändringar.

Annons

Annons

1. Skydda mer skog och modernisera naturvården. Markägare behöver få bättre ersättning och villkor när de vill skydda värdefull skog och natur. Idag tar det cirka sex veckor att få tillstånd att avverka skog, men upp till tio år att få den skyddad.

2. Det måste bli mer lönsamt att bruka skogen utan att förbruka artmångfald eller kolsänkor. Vi vill underlätta långsiktig förvaltning, mångbruk och moderna, naturnära brukningsmetoder.

3. Skogspolitiken måste ge bra förutsättningar för friluftsliv i alla dess former – svampplockning, rekreation, naturturism och mycket mer.

Människor som älskar skogen är dess starkaste skydd. Vi är många som älskar skogen.

Miljöpartiet

Maria Gardfjell

Rebecka Le Moine

riksdagsledamöter

Ulla Gustafsson Jonsson

ordförande Hudiksvall/Nordanstig

Anna-Karin Cavallin

styrelseledamot Ljusdal

Therese Metz

kommunalråd Gävle

Maria Hagström

ordförande och gruppledare Sandviken

Hampus Skoglund

Hofors

Joann Ling

gruppledare Söderhamn

Andréa Bromhed

gruppledare Hudiksvall

Karin Jansson

regionråd Gävleborg

Niels Hebert

kommunfullmäktigeledamot Ockelbo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan