Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Nedläggningen av Storviksbadet hotar simkunnigheten hos barn

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Utred Storviksbadet igen, manar skribenten.

Bild: Sofia Lööf

Annons

Sandvikens kommun går rakt emot Svenska Livräddningssällskapets uppmaning att möjliggöra för fler barn och vuxna att lära sig simma utifrån att de ser att simkunnighet har blivit en klassfråga. De varnar för att allt fler kommer drunkna.

Tidningen Läraren lyfter fram att skolors huvudman har ett ansvar för att möjliggöra för elever att lära sig simma då det ingår i betygskriterierna. Kan man inte simma får man inte betyg i idrott och hälsa.

Annons

Annons

Vi har en pandemi som gör att fler kommer semestra i Sverige. Det innebär att fler kommer vistas vid insjöar i Sandvikens kommun. För boende i Storvik och för andra som vill lära sig simma har badet varit en fantastisk möjlighet. När allt fler barn inte kan simma kommer kostnaden för att bussa barn till Parkbadet behöva läggas in i skolbudgeten. Det handlar inte bara om en lärare per klass utan fler eftersom det finns säkerhet att beakta när barn ska lära sig simma.

Varje barn som drunknar är en katastrof för hela samhället. Vi har nu både barn och vuxna i Sandvikens kommun som inte kan simma. Finns det ekonomiska beräkningar för detta i nuvarande utredning? Man har retat upp ett helt samhälle som i alla år sett badet som en central punkt – är det värt detta?

Jag föreslår att man utreder badet igen och beaktar fler faktorer än de som funnits med i denna utredning. Att ersätta badet med en boulebana eller inomhusidrottslokaler är inte tillräckligt genomtänkta förslag. Marknadsför badet så ökar intäkterna!

Eva

f.d. simskoleelev i Storvik, controller i Göteborg, turist i Storvik

Annons

Annons

Till toppen av sidan