Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Visst vill vi se 16-åringar vid valurnorna

Tack Rädda barnen, LSU, Sveriges ungdomsråd med flera för er debattartikel. Vi är helt med er. I många år har Miljöpartiet de gröna velat se regioner och kommuner som får gå före och låta 16-åringar delta i våra allmänna val, skriver Miljöpartiet.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Andréa Bromhed, MP, är en av undertecknarna.

Bild: Torbjörn Ingvarsson

Annons

Vi är övertygade om att desto fler som bjuds in till att delta i demokratibygget på riktigt, desto mer engagerade är det fler som blir. Unga har ett stort engagemang för samhällsutveckling och i sin tur politik - men ges sällan de arenor de har rätt till för att komma till tals.

Annons

Annons

Varje dag sitter vi förtroendevalda och fattar beslut som påverkar såväl deras nu som deras framtid, utan att de varken kan främja oss eller rösta bort oss. Hittills har vi i kommuner och regioner inte heller lyckats skapa andra forum där unga på tillräckligt bred front blir involverade i samhällsutvecklingen.

Barnkonventionen är tydlig – barn och unga ska ha inflytande och delaktighet över sitt liv och sin framtid. Genom att åtminstone i några kommuner och regioner på prov sänka rösträttsåldern skulle vi vuxna oavsett vi om är politiker, föräldrar eller lärare att tvingas diskutera mer politik med betydligt fler unga – det skulle stärka hela vårt demokratiska system.

Upp till bevis nu våra kollegor i andra politiska partier. Vilka fler vill se vårt län som en föregångare i demokratiutvecklingen?

Miljöpartiet de gröna

Therese Metz

kommunalråd Gävle

Joann Ling

gruppledare Söderhamn

Maria Hagström

gruppledare Sandviken

Andréa Bromhed

gruppledare Hudiksvall

Karin Jansson

regionråd

Niels Hebert

kommunfullmäktigeledamot Ockelbo

Ulla G. Jonsson

ordförande Hudiksvall/Nordanstig

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan