Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Det ska vara träd runt jeepen

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jan Stene förklarar syftet med träden runt den rosa jeepen.

Bild: Fredrik Björkman

Annons

Svar till "En som kört sådan jeep": Den offentliga konsten äger vi tillsammans och den är en del av vårt gemensamma kulturarv. Vi inom Gävle kommun uppskattar allt engagemang och alla initiativ som tas för att uppmärksamma och gemensamt ansvara för denna konst.

Annons

Annons

I konstnären Ingo Vetters plan för verket ”Priapos trädgård” (2009) ska den rosa jeepen delvis skylas av växtlighet. Detta som en referens till att den grekiske guden Priapos (trädgårdens och fertilitetens beskyddare) var känd för att vara ful, men med en enorm virilitet. Hans avbild placerades ofta bakom buskar på grund av dess obscena natur.

En annan konstnärlig ingång var att referera till det omkringliggande landskapet. När bilister kör mot centrum passerar de välskötta grönområden såsom Skogskyrkogården och Stadsträdgården. Genom att fortsätta trädgårdstemat vid rondellen var ambitionen att framhäva denna unika och vackra infart till staden.

Växtligheten i rondellen vid Gustavsbro har tagit tid på sig då det är en utsatt plats, men grönskan är på väg att närma sig konstnärens vision. Men som alla gestaltningar kräver konstverket vård och underhåll. Under våren 2021 har kultur- och fritidsnämnden beslutat om fondmedel för renovering av verket, och i samband med det gör vi en översyn av växtligheten. Ingo Vetter är nära involverad i renoveringsarbetet och tillsammans med honom hoppas vi att ”Priapos trädgård” kommer att fortsätta förändras och över tid vara levande för nya tolkningar och upptäckter!

Läs mer om den offentliga konsten på www.gavlekonstcentrum.se

Jan Stene

konstintendent Gävle Konstcentrum

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan