Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Gavlegårdarna, varför lägger ni inte ut bilder på lägenheterna?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenten tycker att Gavlegårdarna borde ändra på reglerna och publicera bilder på lediga lägenheter.

Bild: Anne Sjödin

Annons

Att försöka få tag på hyreslägenhet hos Gavlegårdarna. Har jag missuppfattat något, eller fungerar det på detta vis?

Scenario: Jag kollar på lediga lägenheter på Gavlegårdarnas webbsida. Jag ser en ledig lägenhet med rimlig hyra i ett acceptabelt område. Jag få se en planritning på lägenheten (men den kan dock något skilja sig från verkligheten). Bilder visas på husets fasad.

Här börjar problemen. Ska jag anmäla mitt intresse eller inte? För att faktiskt bli intresserad av en lägenhet så är det viktigt att kunna få se dess standard innan man anmäler intresse. Hos Gavlegårdarna blir det närapå att man ”köper grisen i säcken”.

För att överhuvudtaget få titta på lägenheten man är intresserad av så måste man anmäla sitt intresse. Är man bland de tio med flest samlade bostadspoäng så får man information om vem man ska kontakta för att se lägenheten (oftast den person som just då hyr och bor i lägenheten). Man kontaktar personen och lyckas få till en tid för visning.

Annons

Annons

När man väl är där så ser man att lägenheten inte alls håller den standard man vill ha. Man tackar då nej till denna lägenhet.

Tacka nej till erbjudna lägenheter får man göra max tre gånger inom en tidsram om en månad. Annars blir man ställd åt sidan och kan inte anmäla intresse för någon annan lägenhet förrän en månad gått.

Jag tycker detta är ett riktigt uselt system. Jag skulle önska att Gavlegårdarna faktiskt fotade och visar upp hur det ser ut och vilken standard lägenheten har som de har lagt ut för uthyrning. Det känns ganska bortkastat för mig att bevaka, anmäla intresse, kontakta nuvarande hyresgäst för en visning, åka dit för att kolla hur det ser ut.

Hade jag på bilderna sett att det var en supersliten lägenhet så har jag aldrig lagt en intresseanmälan. Så jag tror att ni på Gavlegårdarna skulle kännas mer seriösa om ni skulle lägga ut bilder inifrån lägenheterna ni har lediga för uthyrning. Jag kan då redan hemifrån se att den där lägenheten vill jag inte ha alternativt den där lägenheten verkar intressant.

Kan Gavlegårdarna förstå mitt tänkande och komma med ett svar över hur de själva tycker att deras system fungerar skulle jag bli glad. För just nu känner jag att de utnyttjar bostadsbristen för att kunna hyra ut sina skräplägenheter.”

Letar lägenhet med hyfsad standard

Svar direkt: Lagen säger att vi måste få godkännande av varje hyresgäst för bilder

Hej!

När du söker en bostad behöver du få bra information för att du kunna välja den som passar dig. Det är viktigt för dig som hyresgäst, men också för oss på Gavlegårdarna.

Annons

Visst skulle man önska att vi kunde lägga ut bilder från samtliga lägenheter som finns ute på marknaden, men det är inte okomplicerat då det finns många saker vi måste ta hänsyn till.

Annons

* Lagstiftningen gör att varje hyresgäst aktivt måste godkänna att bilder från hans eller hennes lägenhet delas.

* Gavlegårdarna hyr ut en stor mängd bostäder varje år. Att besöka varje lägenhet för att fotografera den skulle vara oerhört resurs- och tidskrävande. Det skulle troligen innebära att perioden mellan publicering och tänkt inflytt blir kortare, vilket inte är bra. De flesta av våra hyresgäster vill ju ha god tid på sig inför en flytt – så att de har möjlighet att säga upp eller sälja sin nuvarande bostad.

Ett lite enklare alternativ vore att använda bilder från en och samma lägenhet till alla bostäder som blir lediga i ett och samma hus. Men inte heller detta är oproblematiskt då det kan finnas skillnader mellan lägenheter. Någon har bytt tapeter, en annan har renoverat sitt kök, ytterligare en har duschkabin i stället för badkar. Det här betyder att en planskiss i många avseenden ger mer rättvis information än ett foto.

Sammantaget vill jag säga att jag förstår ditt perspektiv som kund helt och hållet. Mitt tips till dig är att i de fall där nuvarande hyresgäst håller i visningen, kontakta honom eller henne och fråga om det är möjligt att få några bilder skickade. Detta ligger dessutom helt rätt i tiden med tanke på pandemin och rekommendationerna kring fysisk distansering. Att besöka området för att få en känsla av fastigheten, kvarteret och stadsdelen är också alltid bra.

Annons

Vår gräns på högst tre nej inom 30 dagar beror på att vi haft stora problem med att bostadssökande anmäler sig till bostäder som de inte har ett seriöst intresse av. Man tackar till och med nej utan att ha gått på visning. Tack vare begränsningen går uthyrningen idag smidigare och fler lägenheter kan snabbare fördelas till de som behöver dem.

Annons

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag inte håller med dig om att vi på något som helst sätt utnyttjar en bostadsbrist eller ens har vad som kallas skräplägenheter. Vårt självklara mål är att hjälpa så många som möjligt till ett bra boende där de trivs och känner sig hemma. Du är alltid välkommen att kontakta vårt Kundcentrum så ska vi försöka hjälpa dig med frågor eller funderingar kring en bostad du är intresserad av.

Med vänlig hälsning

Klas Uppvall

chef Kundcentrum, Gavlegårdarna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan