Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Moderaterna hotar både klimatomställningen och industrijobben

I Sverige släpper vi ut cirka fem ton koldioxid per person och år. Det är fem ton för mycket. För att få bukt med klimatförändringarna måste vi drastiskt minska utsläppen från industri och transporter. Detta är inte minst sant lokalt här i Gästrikland, skriver Erik Holmestig och Anders Ekman, C.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Erik Holmestig, C.

Bild: Arkivbild

Annons

Framtiden för bolag som Sandvik och Ovako hänger på att de lyckas bli klimatneutrala, fort. För att nå dit måste man ersätta fossila bränslen med vätgas. I takt med att marknaden för vätgas expanderar kan då också diesel i de tunga transporterna mellan industrierna och Gävle hamn ersättas med grön vätgas.

Detta är ingen avlägsen framtid vi beskriver, utan en utveckling som pågår här och nu. Projektet heter "Mid Sweden Hydrogen Valley" och stöds av tungviktare som Sandvik, Ovako, Outokumpu, Volvo, Högskolan i Gävle, Gävle hamn och Mellansvenska handelskammaren. Allt snack om att vi måste göra något åt klimatförändringarna håller här äntligen på att bli verkstad.

Annons

Annons

Det finns bara en hake. För att producera all denna vätgas krävs stora mängder el. Eftersom efterfrågan på el och belastningen på elnätet växer i hela landet så måste vår lokala elproduktion öka kraftigt. Lyckas vi med det kan det ge vår lokala industri en unik konkurrensfördel. Misslyckas vi riskerar vi att både industri, jobb och utsläpp flyttar utomlands.

Här får den havsbaserade vindkraften en helt avgörande roll. Den producerar billig och grön el, och eftersom vätgas kan lagras gör det inget om effekten varierar med vindstyrkan. Kring Storgrundet nordöst om Norrsundet planerar två bolag, WPD och Svea Vind Offshore, parker på 3,5 respektive 1,8 TWh per år. Dessa skulle inte bara lösa den lokala effektbrist vi ser idag, utan också ge industrin en chans att ta sig an klimatutmaningen.

Detta framgick på den hearing med representanter från vår lokala basindustri som Centerpartiet arrangerade i måndags. Samtidigt lämnade Moderaterna i Gävle besked om att man byter åsikt och nu vill lägga in veto mot de planerade vindkraftsparkerna. Det är ytterst oroande. Vinner M gehör för sin linje faller alltihopa - utan el blir det ingen vätgas, och utan vätgas blir det varken klimatomställning eller industrijobb.

Vår uppmaning till Moderaterna är därför enkel: Industrin är redo att ta sig an klimatutmaningen. Allt ni behöver göra är att inte stå i vägen.

Erik Holmestig, C

kommunalråd i Gävle

Anders Ekman, C

styrelseordförande Gävle Energi AB

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan