Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Tågstopp i Hagsta – vad är det för dumheter?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Väster om E4 i Hagsta skulle en station placeras, en tanke som skribenten tycker är rena dumheterna.

Bild: Markus Boberg

Annons

Vad är det för dumheter jag läser? Politikerna Therese Metz och Bodil Valero skriver en debattartikel i GD den 26 maj. De vill ha "mjölkpallsstopp" på tåget i Hagsta. Då ska vi väl passa på att ha stopp i Skutskär och Björke också.

Annons

Tänk er själv ett höghastighetståg, som just fått upp farten till 250 km/tim och då måste bromsa för att stanna i Hagsta och släppa av två personer. Vad är detta för dumheter? Ett höghastighetståg ska åka fort till stora orter och från dessa stationer ska det finnas förbindelser med buss, taxi, bilar, cyklar med mera. De stora knutpunkterna i vårt närområde är Stockholm, Uppsala, Gävle, Söderhamn och Sundsvall. Och det är till dessa orter man ska komma fort.

Annons

Att tro att någon från Gävle ska åka tåg till Hagsta och sedan ta sig ut till Bergmans Fisk för att äta eller köpa lax är så långsökt att man inte tror dessa politiker lever i nuet. Bussar går till Bergby och Hamrånge och de stannar på centrala platser plus i ytterområdena.

Detta fungerar mycket bra idag och resan går på en grisblink och flera gånger per dygn. Hur många gånger skulle ett tåg stanna vid Hagsta? En eller två gånger per dygn. Och kostnaden. 200 miljoner kronor för en station. Avlägsen i ytterområdet Hagsta där det då måste finnas busshållplats, P-platser för bilar och taxi.

Hur många personer i Bergby, Hamrånge med omnejd skulle tänkas använda tåget? Låt oss räkna väldigt högt, så är det kanske 200. Då blir kostnaden per individ en miljon kronor. Är detta försvarbart. Jag tror att Metz och Valero pratar i egen sak i detta ärende eftersom de troligen bor i närområdet. Och då blir ju kostnaden 100 miljoner för dessa två individer.

Denna idé måste stoppas. "Fler små tågstationer kommer att vara en viktig del av framtidens infrastruktur", skriver de. Har de inte hört att järnvägen ska utvecklas med höghastighetståg? De kommer att ha hastigheter på 250-350 km/tim. Inte en chans att hinna bromsa i Hagsta.

Annons

Det var på 1920- och 30-talet man stannade vid varje mjölkpall. I dag ska järnvägen konkurrera med flyget och köra fort mellan större städer.

Det är alldeles får många tokiga idéer från politiker, som kostar oss skattebetalare ofantliga belopp i onödan. Och snart blir det ännu mer förslag och kostnader. Vi närmar oss ett kommun- och regionval.

Buss är fina fisken

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan