Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Debatt: Låta flera kulturformer samverka, och det är precis vad vi också tänkt göra!

Bibliotekschefen Petra Jonsson svarar på Lars Torsten Erikssons debattartikel om Gävlit.

Gävles bibliotekschef Petra Jonsson svarar på debattartikeln om Gävlit.

Bild: Fredrik Björkman

Annons

Så roligt att Lars Torsten Eriksson uppmärksammar den nya litteraturfestivalen Gävlit som arrangeras i Gävle i november. Rubriken uppmanar oss att låta flera kulturformer samverka, och det är precis vad vi också tänkt göra!

Gävlit är en litteraturfestival som kommer att blanda samtal om litteratur, med både lokala och kända författare, med musikinslag och andra framträdanden och aktörer. Litteraturen och musiken kommer få ett stort utrymme under festivalen. Vi samverkar också med Folkteatern om vissa inslag. Dessutom arrangeras festivalen på Gävle teater eftersom vi inte har tillräckligt med utrymme i det ersättningsbibliotek som öppnar 1 juni, i väntan på att ett nytt kultur- och bildningscentrum (KBC) byggs på före detta stadsbibliotekets plats vid Slottstorget.

Annons

Annons

Läs mer: Lars Torsten Erikssons debattartikel hittar du här

När Lars Torsten Eriksson i samma mening som frågan om litteraturen är döende, påpekar att biblioteket packar ner böcker i källaren, vill jag bara förtydliga att det såklart är en konsekvens av evakueringen till en betydligt mindre lokal i väntan på ett nytt bibliotek i det nya kultur-och bildningscentrum som ska byggas på Stadsbibliotekets nuvarande plats.

Litteraturens död, förresten? Det beror nog på ur vilket perspektiv vi vill diskutera frågan och vilken bild som vi väljer att lyfta fram. Det vi ser just nu är att vuxna läser mer, bokförsäljningen ökar, biblioteken är välbesökta (i den mån det är möjligt under pandemin) och biblioteken lånar ut både tryckta böcker, ljudböcker, musik, film, e-ljudböcker, e-böcker och ger tillgång till strömmande film.

Utgivningen av tryckta böcker ligger sedan 2014 på en stabil nivå, och under pandemiåret 2020 var minskningen bara cirka en procent, enligt uppgift från Kungliga biblioteket (Nationalbibliografin) och andelen skönlitteratur är den högsta sedan mätningarna började. Folkbiblioteken i Sverige hade 2020 drygt 41 miljoner fysiska besök, en minskning med 21 miljoner jämfört med 2019, vilket beror på de begränsningar pandemin medfört. Samtidigt minskade utlånen bara med 16 procent. E-boksutlåningen på folkbiblioteken i Sverige ökade också med 32 procent under 2020, som en följd av pandemin.

Annons

Samtidigt är förändringar av användarvanor, det ökande utbudet av digitala alternativ och olika former av berättande den utveckling som även vi ser och den verklighet som såväl biblioteken som andra kulturinstitutioner och kulturutövare verkar i.

Annons

Gävle bibliotek har en lång tradition av att lyfta fram olika kulturformer inom ramen för vår populära och välbesökta programverksamhet. Inom den ryms bland annat samtal om litteratur, möten med författare, föreläsningar, debatter, lokal musikscen, skapande aktiviteter, spelarrangemang, olika former av digitala workshops, barnteater för att bara nämna några delar.

Under pandemin har också många kulturarrangemang tvingats bli mer digitala och mer eller mindre helt flyttats till digitala kanaler. Den erfarenheten tar vi med oss och fortsätter att utveckla även efter pandemin.

I det nya kultur- och bildningscentrum (KBC) kommer programverksamheten få mycket bättre förutsättningar genom mer ändamålsenliga lokaler. Dessutom är hela tanken med KBC att öka samverkan mellan de verksamheter och de olika kulturformer som ges plats här. Stadsbiblioteket, Konstcentrum och Bio 7:an, kommer tillsammans med klimatavdelning, pedagogiska verkstäder och digitalt centrum att kunna bli just den plats för fördjupad samverkan som efterlyses.

Petra Jonsson

Bibliotekschef Gävle kommun och verksamhetens projektledare för kultur- och bildningscentrum (KBC)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy