Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Vistelseförbud står inte i proportion till smittläget

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hasse Backman, L.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Svar till "Anhörig till utbränd sjuksköterska": I kristider kan det finnas skäl att tillfälligt införa restriktioner för att begränsa medborgerliga rättigheter för att exempelvis skydda rikets säkerhet eller, som nu, för att stoppa spridningen av en samhällsfarlig sjukdom.

Annons

Annons

Ett vistelseförbud i Gävleborg hade varit mer motiverat att införa i ett läge med den höga smittspridning som vi hade tidigare i år. Den här insatsen kunde ha motiverats till exempel inför Valborg. Att göra detta nu när Folkhälsmyndigheten gör bedömningen att smittan är på väg ner och att pandemin kan klinga av under sommaren är enligt oss inte rätt väg att gå.

Gävle har inte heller samlingsplatser som motiverar ett vistelseförbud för att begränsa var våra medborgare kan vistas eller inte. Begränsningar såsom de tänkta riskerar att flytta sammankomster till andra platser till exempel inomhus i stället för att sprida ut sig över flera stora ytor utomhus. Detta skulle vara negativt ur smittspridningssynpunkt.

Att nu begränsa mötesfriheten och stänga av allmänna platser i Gävle står inte i proportion till det nuvarande smittläget och vetskapen om det goda vaccinationsläget i Region Gävleborg. Antalet inneliggande covid-19-patienter minskar nu snabbt på länets sjukhus.

Bland annat för att värna våra barn och ungdomars psykiska hälsa och välmående ser vi att det är viktigt att börja avveckla restriktioner så snart som möjligt, inte att införa nya och strängare restriktioner som innebär ytterligare inskränkningar i individers frihet.

Liberalerna

Hasse Backman

Evelyn Klöverstedt

Mats Ivarsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan