Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Använd sommaren för att bryta stillasittandet

Nu är det snart sommarlov med långa ljusa kvällar och chans till härligt utomhushäng. Men för många väntar i stället mer av innesittande och ökad skärmtid. Pandemin har varit tuff för många ungdomar och bidragit till en isolerad och stillasittande livsstil. Det påverkar inte bara många enskilda här och i dag. Det påverkar samhället i stort ur ett längre perspektiv, skriver Friskis & Svettis.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Målet är att ge fler unga en möjlighet att hitta sin rörelse och ett sammanhang att trivas och utvecklas i, skriver debattörerna. Foto: Friskis & Svettis

Annons

Enligt siffror från WHO ligger Sverige i botten när det gäller andelen skolbarn som är tillräckligt fysiskt aktiva, det vill säga rör sig minst 60 minuter om dagen. Den negativa trenden måste vi hjälpas åt att vända. Inga mirakelkurer finns, men vi vet att om träning ska bli av så måste den vara kul och tricket är att hitta sitt sätt. När rörelse blir en naturlig del av vardagen i unga år bidrar det till en hälsosam och långsiktig relation till träning, vilket påverkar också den psykiska hälsan positivt.

Annons

Annons

När vi i Friskis, med hjälp av Ungdomsbarometern tittat närmare på relationen till träning och hälsa i gruppen tonåringar (13-19 år) svarar 62 procent att den mest avgörande faktorn för att vilja träna, är att det ska vara roligt. Och två av tre tonårstjejer uppger att de tränar för att må bättre psykiskt. Ungdomsbarometern visar att många unga upplever de förväntningar de har på sig själva som mycket stressande. Men det finns också en stor vilja att må bra. Det är något att ta fasta på.

I höst tar Friskis stora ungdomssatsning, med finansiering från Ica-stiftelsen, fart. Målet är att ge fler unga en möjlighet att hitta sin rörelse och ett sammanhang att trivas och utvecklas i. Vi finslipar träningsutbudet, söker nya sätt att nå ungdomar och fördjupar samarbetet med lokala idrottsföreningar och andra aktörer.

Vi hoppas också starta samtal vid middagsbord, på skolor och politikernivå. För gemensamma krafttag och kreativa hjärnor runt om i landet behövs för att lyfta en generation som förtjänar en bra start i livet.

Friskis har en lång historia av att erbjuda barn och ungdomar möjlighet till träning. Vi har alltid haft som mål att vara en inkluderande plats med fokus på rörelseglädje som kontrast till den kroppsfixering och träningshets som kryper ner i åldrarna. Vi har bland annat engagerat tonårsinsinspiratörer i gymmen, utvecklat träningspass för olika åldrar och rörelseprogram för skolor och förskolor.

Annons

Nu växlar vi upp ytterligare – med tonåringar i fokus. Och vi hoppas att många vill hänga på – och göra, inte bara snacka.

Friskis & Svettis

Susanne Jidesten

generalsekreterare

Cecilia Ahlqvist

verksamhetschef Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan