Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Nej till kustnära vindkraft – ja till havsbaserad vindkraft

Den omställning Sverige står inför är en av de största i modern tid. Klimatomställningen ställer stora krav på alla i samhället; utsläppsminskningar av rang hos de stora länderna och export av innovationer som hjälper de länderna att uppnå sina miljömål från innovativa länder likt Sverige, skriver Moderaterna i Gävle.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

William Elofsson, M.

Bild: Markus Boberg

Annons

Replik till Erik Holmestig och Anders Ekman, C: Framtiden för svenska företag är helt kopplad till en trygg elförsörjning. Omställningen beror på Sveriges möjlighet att trygga tillgång till el i hela landet, att ha långsiktigt stabila källor av el och kapaciteten att transportera elen dit den behövs.

Annons

Annons

Moderaterna håller med Centerpartiet att vindkraften har en roll att spela i att öka produktionen av el. Det Moderaterna motsätter sig är att vindkraften byggs så den i decennier framöver påverkar den kustmiljö Gävle kommun har.

Sveriges rödgröna regering har de senaste åren – och socialdemokratiska regeringar dessförinnan – motarbetat en ökad energiförsörjning genom att kontinuerligt och systematiskt missgynnat kärnkraften i Sverige. Statligt finansierad forskning har varit förbjudet, svävande ståndpunkter har skapat osäkerhet och miljardsubventioner av andra energislag har fällt krokben efter krokben för kärnkraften.

Socialdemokraternas och Miljöpartiets förhalande om ett slutförvar fortsätter sätta stopp för nyinvesteringar i kärnkraft. Det är då inte en överraskning att Sverige gått mot ett samhälle av elbrist. Regeringen fortsätter genom sina beslut stänga reaktorer som skulle kunna leverera stabil el till stora delar av Sverige.

Att motsätta sig kustnära vindkraft är inte att säga nej till ny och ökad elproduktion. Moderaterna vill se fler reaktorer i Sveriges kärnkraftverk och fler vindkraftverket i havet – inte vid kusten.

Moderaterna är redo att öka energiproduktionen på bred front i Sverige, tyvärr har regeringen och andra partier bestämt sig för att ett energislag ska gälla. Ett energislag ska lyftas upp. Ett energislag ska subventioneras. Det är det vi säger nej till.

Annons

Moderaterna i Gävle

William Elofsson

kommunalråd i opposition

Lars Beckman

riksdagsledamot för Gävleborgs län

Pekka Seitola

ledamot av kommunfullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan