Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Stoppa förslaget om marknadshyror!

Socialdemokraterna kommer att svika ännu en av sina värderingar, nämligen rätten till en god bostad till en rimlig hyra, skriver Maritha Johansson och Owe Hellberg, V.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Maritha Johansson, V.

Bild: Arkivbild

Annons

Snart ligger utredningen om att införa marknadshyror för nyproducerade hyresrätter på regeringens bord. En frukt av regeringens samarbete med Centern och Liberalerna. Allt ska marknadsanpassas, även rätten till en egen bostad. I dag sätts hyrorna efter hyresgästernas värderingar av bostaden.

Nu ska det bli fritt fram för fastighetsägarna att sätta sina egna hyror eller att den hyresgäst som betalar mest är den som får hyra. Rätten till en egen bostad förvandlas till vilken vara som helst.

Annons

Annons

Vänsterpartiet befarar att flera av de borgerliga partierna vill släppa hela hyresmarknaden fri. Det skulle leda till kraftigt höjda hyror, 20-40 procent beroende på bostadsort.

Den socialdemokratiska regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna vill nu förändra hyreslagstiftningen som gällt sen 1968. En ordning där Hyresgästföreningen förhandlar med hyresvärdarna om vilka hyror som ska gälla. Den lagstiftningen har fungerat väl oavsett riksdagsmajoritet. Ett system som motverkar höga hyror och ger även den enskilde hyresgästen rätten att pröva sin egen hyra i Hyresnämnden.

Socialdemokraterna kommer att svika ännu en av sina värderingar, nämligen rätten till en god bostad till en rimlig hyra. När marknaden styr och bostadsbristen är påtaglig kommer hyrorna att skjuta i höjden. Det kan vi se på de kraftiga prishöjningarna när det gäller villor och bostadsrätter. 

Att köpa en bostad är inte ett alternativ för dem som har lägre inkomster, då måste det finnas hyresrätter som alla kan efterfråga. Staten måste ta sitt ansvar, se till att hela samhället fungerar. Utan en fungerande bostadsmarknad, så blir det problem i övriga samhället.

Marknadshyror är ingen lösning på bostadsproblemen. En statlig bostadspolitik med allas rätt till en god bostad, till en rimlig hyra måste vara en av de viktigaste på regeringens bord.

Annons

Förslaget om marknadshyror kan slängas i papperskorgen!

Vänsterpartiet i Gävle

Maritha Johansson

kommunalråd i opposition

Owe Hellberg

ersättare i kommunstyrelsen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan