Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Våld föder våld, men kärlek föder kärlek! Vad väljer du?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lars Gustafson, Marma, pensionerad präst.

Bild: Helena Björklund

Annons

Israel-Palestina brukar kallas världens navel. Inget annat område på jorden bevakas så noggrant och intresserar så många som just denna del av världen.

Tyvärr också de som vill sälja krigsmateriel. Så också Sverige, som från Bofors på olika vägar har försett området, ja hela världen, med granatgeväret Carl-Gustaf. Ja se pengar…

Under mina två år i Israel/Palestina, så var det dödande vapnet nästan det enda man kände till av svenska produkter! Men kända från Sverige är tack och lov även Raoul Wallenberg, Folke Bernadotte och Dag Hammarskjöld, som arbetade för fred och förståelse, men tragiskt mördades för sitt engagemang för alla människor!

Både judar och palestinier har på olika sätt fått lida stort, bara för att de tillhör dessa folkgrupper!

Annons

Eftersom jag haft glädjen att möta och arbeta ihop med både judar, palestinier, kristna, muslimer, ateister och agnostiker under mina två år, dels i fredsexperimentbyn Fredens Oas (Neve Shalom/Wahat al-Salam) mitt emellan Tel Aviv och Jerusalem, Kibbutz Gezer, samt under en termin på Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem, så kan jag intyga, att båda folkgrupperna vill leva i fred och utan våld. Men tyvärr finns det ledande ”hökar” på båda sidorna, som hellre vill ha våld och dödande som lösning på konflikten.

Annons

Själv har jag haft förmånen att möta representanter från båda folkens fredsgrupper, såsom Peace Now, Kvinnor i svart (bland annat Cordelia Edvardson), Palestinska advokater för fred med flera. Och demonstrerat för en tvåstatslösning med både judar och palestinier utanför Knesset i Jerusalem, där vi fick både spott och spe, men också berömmande kommentarer för vår kamp med icke-våld!

Mycket märkligt är, att arabstaterna så lite stödjer det palestinska folket, till exempel de som nu bor som flyktingar i Gaza.

Hur är inställningen i Sverige gentemot judar och muslimer? Jo, flera törs inte ha sina kippor eller andra klädesplagg, som visar att de tillhör just dessa grupper.

Våld föder våld, men kärlek föder kärlek! Vad väljer du?

Döm inte hela folkslag för att galna politiker hellre skickar ut soldater från båda sidor i ett enda skjutande och dödande! Och själva sitter de i säkra byggnader samt kontaktar olika världsledare för att få stöd och pengar.

Annons

Stöd hellre alla fredsgrupper, även de i Sverige, Unga judar och muslimer för fred, Kristna fredsrörelsen, Svenska Freds, Kvinnor för fred, Act (Kyrkans Internationella samarbetsorganisation för stöd och hjälp åt utsatta människor som nu till exempel i Mellanöstern).

Läs gärna Dagens Nyheter från 23 maj i år, om den gemensamma judisk-palestinska demonstrationen i Malmö och om vänskapen där mellan judar, muslimer och kristna.

Fred och demokrati behöver rättvisa och fortsatt kamp från oss alla, och inte bara gnäll och skäll. Utan aktivitet, medkänsla, förböner och omtanke, både i det lilla och i det stora hälsar en fortsatt kamplysten

Lars Gustafson

pensionerad präst i Marma, men tidigare volontär och stipendiat i Israel-Palestina

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan