Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Varför lyssnar ni inte på industrin, M?

Moderaterna hävdar (GD 28/5) att de är för vindkraft till havs, men bara inte på just Storgrundet. Det de glömmer att berätta är att det var de själva som i översiktsplanen pekade ut just Storgrundet som lämpligt för vindkraft.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Baserat på det beslutet har såväl stålindustri, transportsektor och vindkraftsbolag planerat för klimatomställning och ökad konkurrenskraft.

När M nu plötsligt byter åsikt rycker man bort mattan under fötterna för industrin. Får M som de vill är vi tillbaka på ruta ett i klimatomställningen, och årtal av planering och miljoner i investeringar går förlorade. Allt för att M inte klarar av att stå upp för det beslut de själva fattat. Vilka företag vill vara verksamma i en kommun där politikerna beter sig så?

Annons

Annons

Svar om vindkraft.

Bild: TT

Istället för vindkraft förespråkar M kärnkraft. Det är fullt lagligt att bygga kärnkraftverk i Sverige idag, men tekniken är så pass dyr att ingen vill bygga. Skulle det ändå bli några nya reaktorer skulle det dröja så pass länge innan de är i drift att det redan är för sent, både för industrin och för klimatet.

För den som lyssnar på industrin är det uppenbart att det behövs billig el nu. Moderaternas motbud, om dyr el sen, duger helt enkelt inte. Genom Sveriges historia har M utmärkt sig genom att förstå hur viktig svensk industri är för vår gemensamma välfärd och tillväxt. Nu väljer dock M att slå dövörat till och ignorera industrin. Det är en sorglig utveckling, som riskerar att få stora konsekvenser för såväl ekonomi som klimat.

Erik Holmestig (C) Kommunalråd i Gävle

Anders Ekman (C) Styrelseordförande Gävle Energi AB

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan