Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Debatt: Minibutik vid Strömvallen – ett olyckligt beslut

Gunnar Lidfeldt och Tomas Attorps skriver i en debattartikel om varför matbutiken som planeras mellan Strömvallen och Konserthuset inte bör tillåtas.

Coop-butiken i Sätra ska få en kopia mellan Strömvallen och Konserthuset. Bild: Tomas Attorps

Annons

Trots att både stadsarkitekten Helena Tallius Myhrman och handläggaren på Samhällsbyggnadskontoret avrått har Samhällsbyggnadsnämndens majoritet beslutat att bevilja ett tidsbegränsat bygglov för en obemannad dygnetruntöppen livsmedelsbutik mellan Strömvallen och Konserthuset. Det handlar om en kioskmodul om 35 kvadratmeter.

Ett mycket märkligt beslut. I dag finns en sådan butik i Sätra invid en bensinstation. Där kanske den passar men inte mitt i ett område som i översiktsplan, antagen av kommunfullmäktige år 2009, pekas ut som ett kulturhistoriskt stråk. Här finns några av Gävles mest anslående byggnader, arkitektoniskt och kulturmiljömässigt, Konserthuset, Strömvallen och Silvanum, byggnader som kräver respektavstånd och fredade ytor däremellan.

Annons

Annons

Avslutad renovering av Strömvallen och påbörjad sådan av Silvanum visar vilken vikt kommunen fäster vid att områdets kvaliteter ska bevaras. Tillsammans med Högskolan, Soldatkyrkan, Regementsparken, Stadsträdgården och Boulognerskogen bildar nämnda tre kulturbyggnader ett sammanhängande område av oskattbart värde för kulturmiljön, friluftslivet och naturupplevelser. Av Riksantikvarieämbetets publikation ”Riksintresse för kulturmiljövården – Gävleborgs län” framgår att parkanläggningarna längs Gavleån liksom Villastaden har ett riksintresse.

Sista ordet är inte sagt. Samhällsbyggnadsnämndens beslut är överklagat.

Vi instämmer i Tallius Myhrmans bedömning att det känns främmande att öppna upp för livsmedelsförsäljning med varumärkesexponering i en rik kulturmiljö av stort allmänintresse. Det är naturligtvis inget fel att pröva nya butiksformer, tvärtom. Men lokaliseringen måste göras med beaktande av bland annat stadsbild och kulturmiljö. Mellan arkitektoniska klenoder som Konserthuset och Strömvallen vill Samhällsbyggnadsnämnden se en barack. Det framstår för oss som mycket okänsligt och stilbrytande.

Med hänsyn till affärsutbudet i centrum och planerad livsmedelsbutik i de nybyggda studentbostäderna längs Kungsbäcksvägen har vi i sak också svårt att förstå att det ska behövas en butik vid Strömvallen. Butiken i Sätra har blott 70 besökare per dygn. Detta blygsamma behov bör inte tillåtas äventyra stadens goda namn och rykte.

Sista ordet är inte sagt. Samhällsbyggnadsnämndens beslut är överklagat.

Gunnar Lidfeldt

Tomas Attorps

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy